Buhteljni

Domače je domače in buhteljni so del rednega menija mnogih slovenskih gospodinjstev. Recept je tokrat precej enostaven in pripelje do odličnega rezultata.

Sestavine za 1 manjši pekač

  • 3 dl mleka
  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • 1 kocka kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa
  • 0,7 kg bele gladke moke
  • 100 g stopljenega masla
  • 2 vrečki vanilijevega sladkorja
  • 0,3 dl ruma
  • marmelada
  • ½ čž soli

Postopek

  • mleko segreješ do mlačnega, vmešaš kvas, sladkor ter vanilijev sladkor
  • počakaš 10 minut
  • vmes v posodi zmešaš moko, stopljeno maslo, jajci, rum in sol
  • zmešaš obe zmesi z mešalnikom ali ročno pregneteš
  • po potrebi dodaš še malce dodatne moke, v kolikor se testo še prijemlje dlani ali kuhalnice
  • testo na toplem vzhaja 1 uro
  • vzhajano testo razvaljaš na debelino 5 mm, narežeš na kvadrate s stranico 8 cm
  • v sredino vsakega kvadrata žlica marmelade
  • testo z vseh strani zapreš kot darilo, buhtelj obrneš in ga tako položiš v namaščen pekač
  • med buhteljni naj bo 1 cm prostora ker bodo še narasli
  • pustiš vzhajati 20 minut, vmes zagreješ pečico na 180 stopinj
  • pečeš v pečici do zlatorumene barve (cca 30 do 40 min), počakaš da se ohladijo – pozor, marmelada je lahko zelo vroča!
  • potrosiš s sladkorjem v prahu in uživaš

Opomba: pripraviš lahko brez jajc. V tem primeru dodaj 1 dl mleka.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi