Priprava teh piškotov je pravi užitek. V ustih se stopijo kot maslo in te nagradijo z mešanico čokolade in slane karamele. Veliko veselja, ljubezni, čokolade in karamele je potrebno, da pripraviš popolne čokoladno karamelne vrtince. Količine zadoščajo za 12-15 večjih piškotov.

Sestavine za slano karamelo:

  • 120 ml smetane
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 200 g masla
  • 40 g medu
  • žlička soli

Sestavine za čokoladni ganache:

  • 200 g temne čokolade
  • 150 ml smetane
  • 150 g slane karamele (glej zgoraj)

Sestavine za testo:

  • 400 g moke (tip 500)
  • 380 g masla (segretega na sobno temperaturo)
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 30 g kakava v prahu
  • 4 beljaki
  • ščep soli

Priprava slane karamele:

  1. segrej kozico in v vročo kozico dodaj tretjino sladkorja v prahu in med
  2. počasi segrevaj toliko časa, sladkor karamelizira
  3. postopoma dodajaj sladkor dokler ves ne karamelizira
  4. dodaj sol in premešaj, da se popolnoma stopi
  5. postopoma dodajaj smetano in mešaj
  6. odstrani iz štedilnika, vmešaj maslo, dobro premešaj in pusti, da se ohladi

Priprava čokoladnega ganacheja:

  1. smetano segrej do vretja, odstavi in prelij čez nadrobljeno temno čokolado
  2. dobro premešaj, da se vsa čokolada raztopi
  3. vmešaj še 150 g slane karamele in premešaj
  4. postavi v hladilnik za približno eno uro, da se strdi
  5. ostalo karamelo shrani za sestavljanje piškotov

Priprava testa za piškote:

  1. moko in kakav skupaj presej v skledo
  2. v mešalniku zmešaj maslo in sladkor v prahu, mešaj toliko časa, da se posvetli
  3. dodaj sol in med mešanjem postopoma dodajaj beljake
  4. ko so beljaki dobro vmešani dodaj še mešanico moke in kakava in dobro premešaj
  5. pečico segrej na 180 °C
  6. na pekač položi papir za peko in nanj z dresirno vrečko v obliki spirale nabrizgaj piškote (piškoti naj bojo široki približno 6 cm in debeli slab centimeter)
  7. peci 15 – 18 minut pri 180 °C, odstrani iz pečice in pusti, da se ohladijo

Sestavljanje piškotov:

  1. poišči podobno veliki polovici piškotov
  2. na eno polovico z dresirno vrečko v krogu nabrizgaj ganache, na sredini piškota pa pusti za prostor za karamelo
  3. na sredino piškota nabrizgaj še slano karamelo v velikosti lešnika
  4. pokrij z drugo polovico piškota, rahlo stisni in ponovi z vsemi piškoti
  5. če se je čokolada med pripravo rahlo stopila piškote postavi za krajši čas v hladilnik

Piškote lahko v zaprti posodi hraniš nekaj dni.

Dober tek!