To ni Nutella. Je pa lešnikov čokoladni namaz, ki bi ga lahko kdo imenoval tudi z blagovno znamko Nutella, zgolj v namen, da vemo, čemu je ta namaz podoben. A hkrati tako zelo drugačen. Priprava je preprosta. Prepražiš lešnike, dodaš kakav, kokosovo olje, kondenzirano mleko in sladkor, malce cimeta in vanilije ter ruma. Mešaš.

Sestavine za cca 450 g namaza

  • 250 g lešnikov
  • 100 g kondenziranega mleka ali 1 dl sladke smetane
  • 1 dl kokosovega olja
  • 30 g kakava
  • 30 g sladkorja
  • 1 čž cimeta
  • 1 čž burbonske vanilije
  • 0,3 dl ruma

Postopek

  • lešnike razporedi po pekaču in jih praži pri 180 C 10-15 min v pečici
  • olupi jih in spravi v posodo blenderja
  • kokosovo olje stopi, mora biti tekoče
  • dodaj vse ostale sestavine in blendaj do gladke konsistence
  • prelij v kozarec

Nasvet: kondenirano mleko kupiš, lahko ga nadomestiš s sladko smetano ali povsem izločiš iz recepta in povečaš delež kokosovega olja. Namaz ni zelo sladek, lahko dodaš sladkor ali uporabiš sladila.

 

Lešnike na papir za peko, v pečico pri 180 C za 10 do 15 min, nato očistiš.