Brez francoske solate za praznike skoraj ne gre. Lahko jo kupiš, lahko jo pripraviš. Nekaj dela je, učinek pa odtehta vloženo. Domača francoska solata je namreč sveža in pogosto bolj okusna od industrijsko pripravljene. Moja različica ima dodan tudi sir, običajno uporabim mocarelo.

 

Sestavine

  • 5 velikih krompirjev
  • 4 trdo kuhana jajca
  • 4 kosi srednje velikega korenja
  • 1 pločevinka graha
  • 7 srednje velikih kislih kumaric
  • 100 g mocarele
  • sok ½ limone
  • 6 jušnih žlic majoneze
  • 1 jušna žlica gorčice
  • sol in poper

Priprava

  • krompir olupiš, nasekljaš na manjše kocke
  • korenje očistiš in nasekljaš na manjše kocke
  • kumarice nasekljaš na manjše kocke
  • jajca narežeš na manjše kocke
  • sir narežeš na manjše kocke
  • krompir in korenje kuhaš v slani vodi, da se zmehča, a tako, da ohrani obliko
  • v kuhan krompir in korenje dodaš odcejen grah, kumarice, sir ter kose trdo kuhanih jajc
  • pripraviš preliv: zmešaš majonezo, gorčico, sok limone, sol in poper
  • preliv poskusiš in po potrebi dodaš sok limone/sol/poper
  • preliv preliješ po zelenjavi, premešaš, poskusiš in po potrebi še soliš/popraš
  • hraniš na hladnem

Namig: v prodajalnah imajo že pripravljeno zmrznjeno mešanico za francosko solato – krompir, grah in korenje. Če si na tesnem s časom, bo prava izbira 1 kg vrečka.

Poskusi tudi