Krompirjev golaž

Krompirjev golaž

Krompirjev golaž je slastna domača jed na žlico polnega okusa in hranilnih snovi. Hitro pripravljeno in ugodno za našo denarnico. Z njo lahko v kratkem času nahranimo večjo družbo, ki bo z veseljem polizala krožnike še s kakšno rezino kruha.

Krompirjev golaž

Krompirjev golaž je vsestranski recept, ki je lahko v celoti veganski ali pa obogaten s kakšno okusno klobaso ali hrenovkami. Pri kuhanju se ne zadržujemo z začimbami saj le te podajo čudovit okus. Čeprav se jed hitro pripravi, priporočam potrpežljivost saj je golaž bolj okusen, če ga kuhamo dlje časa.

Količina: 4 / Čas priprave: 60 min / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 3 žlice olivnega olja
  • 250 g čebule
  • 1 steblo zelene
  • 200 g korenja
  • 2 žlici paradižnikove paste
  • 2 žlički dimljene mlete paprike
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • 1 žlička kumine
  • 2 žlički mletega česna ali dva stroka svežega česna
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlička majrona
  • 1-2 žlički soli
  • 1 žlička črnega popra
  • 600 g krompirja
  • 1 l zelenjavne jušne osnove

Priprava:

  1. Čebulo olupimo in jo na drobno nasekljamo.
  2. V loncu segrejemo olivno olje in na njemu popražimo na drobno nasekljano čebulo.
  3. Čebulo pražimo par minut nato ji dodamo na drobno narezano zeleno in na kolute narezano korenje.
  4. Zelenjavo pražimo okoli 5 minut.
  5. Praženi zelenjavi primešamo paradižnikovo pasto, mleto sladko in dimljeno papriko, kumino, mleti česen, lovor, majaron, sol in poper. Pražimo še 3 minute.
  6. En manjši krompir naribamo, da nam bo pomagal zgostiti golaž brez moke. Preostali krompir narežemo na malo večje kocke.
  7. Nato krompir prestavimo v lonec, premešamo in vse skupaj zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.
  8. Krompirjev golaž kuhamo na zmernem ognju 30 – 40 minut, oziroma toliko časa, da se krompir in korenje skuhata.
  9. Kuhan golaž pustimo odstati dobrih 5 minut, da se rahlo ohladi in še dodatno zgosti.

Nasveti:

Za bolj kremast in okusen golaž lahko podaljšamo kuhanje še za 20 minut.

Namesto navadnega krompirja lahko uporabimo tudi sladki krompir, ki se bo lepo podal h korenju in dimljeni papriki.

Poskusite še krompirjevo tortiljo s čebulo in čemaževo juho.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi