Kruhovi cmoki s cvetačno omako

Kruhovi cmoki s cvetačno omako

Imaš star kruh? Ne meči proč, pripravi raje te slastne kruhove cmoke. Postrežeš jih lahko s sirno cvetačno omako ali jih ponudiš skupaj z mesnimi ali gobovimi jedmi. Količine zadoščajo za približno 16 cmokov.

Kruhovi cmoki s cvetačno omako

Sestavine za cmoke

  • 500 g starega kruha
  • 100 g čebule
  • 3 jajca
  • pest peteršilja
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 žlici olja
  • 2 dl mleka
  • poper
  • sol

Sestavine za omako

  • pol glave cvetače
  • 100 g topljenega sira
  • 50 g masla
  • muškatni orešček
  • 1-2 dl smetane za kuhanje
  • žlička česna v prahu
  • sol
  • poper

Priprava cmokov

  1. čebulo nasekljaj na drobne kocke in jo popraži
  2. v ponev dodaj nadrobljen star kruh in ga popraži skupaj s čebulo (če nimaš starega kruha lahko posušiš tudi svežega v pečici)
  3. mešanico kruha in čebule nekoliko ohladi
  4. v mlačnem mleku žrvkljaj jajca, dodaj še kislo smetano in prelij mešanico čez mešanico kruha in čebule
  5. primešaj še nasekljan peteršilj, dobro premešaj in počakaj, da kruh vpije tekočino
  6. če je masa preveč mokra za oblikovanje postopoma dodajaj pšenični zdrob
  7. oblikuj cmoke in jih kuhaj v slanem kropu približno 10 minut
  8. cmoke lahko hraniš tudi v zamrzovalniku
  9. tik preden cmoke postrežeš jih še na hitro sotiraj na maslu ali mešanici masla in drobtin

In še omaka

  1. cvetačo nacvetkaj in blanširaj
  2. stopi maslo, dodaj blanširano cvetačo in nekaj minut sotiraj
  3. dodaj topljen sir, muškatni orešček, česen v prahu, sol, poper in premešaj
  4. dodaj še toliko smetane, da dobiš želeno gostoto omake
  5. s paličnim mešalnikom premešaj omako do gladkega
  6. če želiš res fino gladko omako jo pred serviranjem še precedi skozi cedilo

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi