Marmorni kolač z mascarponejem

Marmorni kolač z mascarponejem

Marmorni kolač z mascarponejem je enostavna nadgradnja klasičnega marmornega kolača. Obogaten z mascarponejem, vanilijo, rumom in odličnim kakavom. Sveže ostane več dni in je neprimerno boljše od kupljenega v trgovini.

Marmorni kolač z mascarponejem

Marmorni kolač  z mascarponejem vsekakor spada med klasične sladice oziroma kolače, ki se jih radi lotimo doma. Enostavna in hitra priprava nas nagradi s sočnim biskvitom, ki se odlično prileže kot pecivo ob čaju in kavi.

Količina: 8-10 rezin / Čas priprave: 60-70 minut / Zahtevnost: 1 0d 5

Sestavine za kolač:

  • 4 jajca
  • 300 g sladkorja
  • 0,6 dl ruma ali aroma ruma
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • 150 g mascarponeja
  • 30 g kokosovega masla/navadnega masla
  • 200 g moke
  • ½ vrečke pecilnega praška
  • ščep soli
  • 2 žlici kakava v prahu

Postopek za kolač:

  1. Pečico segrejemo na 175°C in pripravimo podolgovat pekač, ki ga obmažemo z maslom.
  2. V mešalni posodi stepamo jajca s sladkorjem, rumom in vanilijevim ekstraktom.
  3. Nato primešamo zmehčano kokosovo olje/maslo in mascarpone.
  4. Sedaj primešamo še presejano moko, pecilni prašek in ščep soli.
  5. V pripravljen pekač vlijemo 2/3 biskvitne mase.
  6. V preostalo 1/3 biskvitne mase vmešamo kakav, da dobimo čokoladno obarvano testo.
  7. Čokoladno biskvitno maso vlijemo v pekač in z lopatko nekajkrat premešamo, da ustvarimo marmoriran biskvit. Vseeno pazimo, da ne premešamo preveč.
  8. Pripravljen pekač prestavimo v pečico in pečemo kolač 45-50 minut. Če se nam zgodi, da kolač med peko hitro rjavi, ga pokrijemo s papirjem za peko ali alu folijo.

Nasveti:

Marmorni kolač lahko nadgadimo z dodatkom cimeta, kadamoma, pimenta in muškatnega oreščka.

Kakav lahko nadomestimo z zelenim čajem v prahu- matcha. Namesto 30 g kakava dodamo 10 g matche.

Rum lahko nadomestimo z drugim alkoholnim likerjem ali pa s pomarančnim sokom, če se želimo izogniti alkoholu.

Poskusi še kolač s sladkim krompirjem in meringo ter čokoladni kolač s pistacijami.

Dober tek! 

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi