Mini jabolčne pite, oziroma lahko bi jih uvrstil tudi med malo večje piškote, so božanske. Slana karamela, jabolka in res fino hrustljavo krhko testo. Kaj čakaš? Pozabavaj se.

Sestavine za testo:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 7 žlic ledene vode

Sestavine za nadev:

  • 3 jabolka
  • 150 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 0,5 dl vode
  • žlička soli
  • žlička vanilijegeva ekstrakta

Priprava mini jabolčnih pit s slano karamelo:

  1. najprej pripravi testo tako, da zmešaš moko, sladkor v prahu in na kocke narezano ohlajeno maslo
  2. dobro pregneti in po potrebi dodaj še ledeno vodo
  3. razvaljaj na tanko, zavij v folijo in shrani v hladilnik za vsaj pol ure
  4. jabolka olupi in nareži na majhne kocke
  5. sladkor raztopi v vodi, kuhaj dokler se ne prične tvoriti svetlo rjava karamela, nato dodaj maslo, sol, vanilijo in premešaj
  6. znižaj ogenj na minimum in v karamelo dodaj še jabolka; sotiraj vsaj 5 minut, da se dobro prepojijo (pazi, da se ne prismodi)
  7. če je karamela še preveč tekča, oziroma jo je ostalo preveč jo odcedi v lonček in ločeno shrani samo koščke jabolk
  8. testo razreži približno na polovico, na eno polovico razporedi karamelizirana jabolka
  9. preostanek testa nareži na slab centimeter tanke trakove in jih prepleti v mrežo čez jabolčno zmes
  10. zgornjo plast testa lahko namažeš še z jajcem in s pomočjo okroglega modela izreži piškote (premer cca. 5 cm)
  11. peci 35 – 40 minut pri 180 °C

Dober tek!