Pohorska omleta je preposta sladica, na katero smo morda že malce pozabili. Priprava je hitra, rezultat pa fantastična eksplozija puhastega biskvita, smetane in svežega sadja. Količine zadoščajo za 3-4 osebe.

Sestavine za pohorsko omleto:

  • 6 jajc
  • 6 žlic moke
  • 6 žlic mleka
  • 4 žlice sladkorja
  • vanilijev sladkor
  • nastrgana lupina ene limone
  • 150 g borovnic ali drugega jagodičevja
  • 250 ml sladke smetane

Priprava:

  1. jajca loči na rumenjake in beljake
  2. rumenjakom dodaj sladkor, vanilijev sladkor in mleko ter jih penasto vmešaj
  3. nato rumenjakom primešaj še moko in limonino lupinico
  4. beljake stepi v sneg
  5. sneg nato rahlo vmešaj v zmes rumenjakov in moke
  6. razporedi na pekač pokrit s peki papirjem (lahko ena velika omleta ali 5-6 manjših)
  7. peci 15 minut pri 180 °C, oziroma dokler omleta ni zlato rumene barve
  8. ko so omlete še tople jih prepogni
  9. stepi smetano
  10. na omleto razporedi nekaj smetane, posuj z borovnicami in nazaj prepogni
  11. preostanek smetane uporabi za dekoracijo
  12. omleto lahko po želji na koncu posipaš še s sladkorjem v prahu

Dober tek!