Segedin golaž

Segedin golaž

Segedin golaž je jed s kislim zeljem in svinjskim mesom, ki je prijetno začinjena s sladko papriko in kumino. Večinoma nam najbolj diši pozimi in v času praznikov, ko si zaželimo nekaj nasitnega, a vseeno lahko prebavljivega.

Segedin golaž

Segedin golaž  je odlična domača jed, ki nas dobro nasiti a hkrati poskrbi, da dobimo tudi hranilne snovi, ki jih potrebujmo. Kislo zelje je odlično za naše telo saj ima veliko C in A vitamina. Priprava segedina je tako preprosta, da ni kaj veliko za čakati. Jed zdrži na hladnem več dni in  mnogi menijo, da je naslednji dan še najboljša.

Količina: 4-5 porcij / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine

  • 700 g svinjskega mesa- pleče
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička popra
  • 1 kg kislega zelja
  • 3 žlice olja
  • 2 večji rjavi čebuli
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička kuminih semen
  • 2 lovorjeva lista
  • 3 žlice paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 1 žlička mlete dimljene paprike
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke poprovih zrn
  • 1l zelenjavne jušne osnove

Priprava:

  1. Meso narežemo na 2 cm velike kose ter vanj vtremo 1 žličko soli in 1 žličko popra. Premešamo in pustimo ob strani.
  2. Zelje splaknemo pod vodo, da speremo nekaj kisline, nato ga odcedimo in pustimo ob strani.
  3. Dve večji rjavi čebuli in tri stroke česna olupimo in na drobno sesekljamo.
  4. V večji lonec dodamo 2 žlici olja, ga dobro segrejemo in na njem prepražimo meso. Pražimo ga približno 15 minut, tako da porjavi z vseh strani.
  5. Nato dodamo še 1 žlico olja ter primešamo sesekljano čebulo in česen. Pražimo 4-5 minut, da se čebula zmehča in postekleni.
  6. Sedaj dodamo 1 žličko kuminih semen, 2 lovorjeva lista in 3 žlice paradižnikovega koncentrata. Dobro premešamo.
  7. V lonec dodamo zelje, 1 žlico mlete sladke paprike, 1 žličko dimljene paprike, 1 žličko soli in 1/2 žličke poprovih zrn. Vse skupaj dobro premešamo in pražimo minuto ali dve.
  8. Sedaj vse skupaj zalijemo z 1l zelenjavne jušne osnove. Jušno osnovo lahko nadomestimo z vodo. Tekočine mora biti toliko, da prekrije vse sestavine v loncu.
  9. Segedin kuhamo na zmernem nižjem ognju še dobro uro.
  10. Postrežemo ga skupaj s kuhanim krompirjem, polento, kruhovimi cmoki ali pa kar s kosom kruha.
Segedin golaž

Nasveti:

Za segedin se lahko namesto svinjskega pleča uporabi tudi potrebušnino.

Poleg mesa v kosih lahko dodamo še nekaj dimljenenega špeka za dodaten okus.

Segedin lahko postrežemo z žličko kisle smetane na vrhu.

Poskusi še zeljne polpete in sarme (presne).

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi