Slaščičarska vanilijeva krema

Slaščičarska vanilijeva krema

Slaščičarska vanilijeva krema je klasika, ki jo lahko uporabimo v marsikateri sladici. Kremna tesktura + bogat okus vanilije = božansko. Največkrat jo uporabim za kremne rezine, princes krofe in profiterole. Pa tudi v pitah se znajde pogosto.

Slaščičarska vanilijeva krema

Slaščičarska vanilijeva krema je osnovna klasika, ki se jo splača poznati kar na pamet. Je ena izmed bolj vsestranskih komponent pri pripravi mnogih sladic. Z infuziranjem začimb in dodajanjem različnih sestavin (kakav, čokolada, sadni pireji) lahko ustvarimo celo paleto različnih okusov.

Čas priprave: 20 minut / Količina: cca. 600 ml / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za slaščičarsko kremo:

  • 500 ml mleka
  • 70 g sladkorja
  • 30 g gustina
  • 5 rumenjakov
  • strok vanilije

Priprava:

  1. V lonec dodamo mleko in ga segrevamo na zmernem ognju.
  2. Z nožem zarežemo po dolžini stroka vanilije in s konco noža postrgamo semena. Semena in strok dodamo v mleko.
  3. Medtem v večji mešalni skledi pripravimo mešanico iz rumenjakov, sladkorja in gustina. Vse skupaj penasto stepamo z metlico.
  4. V pripravljeno jajčno zmes dodamo eno ali dve zajemalki segretega mleka in zmešamo. S tem korakom postopoma temperiramo jajca, da nam ne bodo v vročem mleku zakrknila.
  5. Nato postopoma vlivamo jajčno zmes v vroče mleko, vmes ves čas mešamo z metlico.
  6. Kuhamo 3-5 minut na zmernem ognju in vseskozi mešamo, toliko časa da se krema zgosti. Po potrebi lahko zmanjšamo ogenj.
  7. Še vročo kremo precedimo skozi cedilo, da se znebimo morebitnih grudic.
  8. Kremo prekrijemo s folijo za živila, tako da jo pritisnemo tik ob površino kreme. *
  9. Kuhano kremo prestavimo v hladilnik in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Nasveti:

* Tako se izognemo nastajanju skorjice na površini, enak učinek lahko dosežemo tudi tako, da površino kreme posipamo s tanko plastjo sladkorja v prahu.

Slaščičarska krema zdrži tudi do tri dni v hladilniku. Pazimo le, da ves čas ostane pokrita s folijo, da ne nastane skorjica in da se krema ne navzame vonjav iz hladilnika.

Kremo lahko obogatimo z maslom in pripravimo creme mousseline, lahko ji dodamo tudi želatino in stepeno smetano, če želimo pripraviti creme diplomat.

Poskusite tudi čokoladno rolado z bananino kremo in enostavne presne čoko kokosove kroglice.

Naj ti tekne 😉

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi