Sočna skutina torta z borovnicami je idealna poslastica za poletne vrtne zabave. V receptu je uporabljenega manj sladkorja, ki ga lahko v celoti nadomestiš z Eritritolom, ali pa si privoščiš polno dozo sladkega greha. Odločitev je tvoja.

Sestavine za skutino torto (premer 22 cm):

TESTO

  • 150 g moke (nadomesti z mandljevo moko za LCHF različico)
  • 100 g ohlajenega masla
  • 50 g sladkorja v prahu ali Eritritola

SKUTIN NADEV

  • 500 g skute
  • 200 g kremnega sira (ali kisle smetane)
  • 3 jajca
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 70 g Eritritola (lahko nadomestiš s sladkorjem)
  • sok in lupinica ene limone
  • žlička vanilijevega ekstrakta
  • 300 g borovnic

Priprava:

  1. maslo nareži na kocke in ga zmešaj z moko in sladkorjem v prahu
  2. razporedi po tortnem modelu (predhodno ga namaži z maslom)
  3. testo nekajkrat prebodi z vilicami, da bo med peko lažje uhajala vlaga
  4. pečico segrej na 180 °C in peci 25-30 minut
  1. skuto in kremni sir nekoliko premešaj, dodaj sok in lupinico limone, vanilijo, sladkor in Eritritol
  2. dobro premešaj z električnim mešalnikom, med mešanjem postopoma dodajaj jajca
  3. na koncu masi ročno primešaj še 50 g borovnic in prelij čez pečeno testo
  4. peci 40-50 minut pri 180 °C (vmes preverjaj)
  5. torta je pečena, ko se na sredini še nekoliko potrese
  6. dobro ohladi, okrasi s preostalimi borovnicami in postrezi

Dober tek!