Tiramisu pita LCHF

Tiramisu pita (LCHF ready)

Tiramisu pita? Vzameš tiramisu, pripraviš LCHF osnovo pito in to združiš v eno noro dobro sladico brez dodanega sladkorja. Kremasto in polno okusov. Iz knjige Seksi lahke sladice.

Tiramisu pita LCHF

Tiramisu pita je ena izmed tistih sladic, za katero sem dobil navdih po tem, ko sem bil dober mesec na dieti brez dodanega sladkorja. No, zdaj jo pripravim tudi, ko nisem na dieti in če želite lahko sladilo nadomestite z navadnim sladkorjem.

Sestavine za pitino osnovo:

  • 200 g mletih mandljev
  • 50 g mletih lešnikov
  • 1 jajce
  • 50 g masla
  • 40 g eritritola

Sestavine za kavni nadev:

  • 2 dl sladke smetane
  • 200 g temne čokolade
  • 3 žlice instant kave

Sestavine za mascarpone kremo:

  • 400 g mascarponeja
  • 4 dl sladke smetane
  • 0,3 dl brandyja/konjaka
  • 100 g eritritola

Priprava:

  1. V multipraktik damo mlete mandlje, mlete lešnike, na kocke narezano hladno maslo, eritritol in jajce. Miksamo toliko časa, da se začne tvoriti kepa testa. Če nimamo multipraktika lahko testo zamesimo z rokami.  Na pomokani površini zmešamo mandlje, lešnike, sladkor in maslo. Med prsti drobimo maslo in oreščke, da dobimo drobtinasto teksturo, nato primešamo še jajce. Testo enakomerno razporedimo v model za pite premera 24 cm.
  2. Osnovo za pito pečemo 25 do 30 minut pri 175 °C.
  3. Vmes pripravimo kavni nadev. V posodo nadrobimo čokolado in ji dodamo instant kavo. V kuhalni posodi segrejemo smetano skoraj do vretja in jo prelijemo čez čokolado. Počakamo minuto in vse skupaj dobro premešamo. Postavimo na stran, da se nadev ohladi
  4. Za mascarpone kremo rahlo segrejemo smetano in v njej raztopimo 100 g eritritola. Smetano ohladimo in ji dodamo mascarpone in brandy. Vse skupaj dobro zmešamo, da se vse sestvine povežejo.
  5. Pečeno testo za pito odstranimo iz pečice in počakamo da se malo ohladi.
  6. V ohlajeno testo za pito vlijemo kavni nadev, nato pito prestavimo v hladilnik in počakamo, da se nadev malce strdi.
  7. Čez kavni nadev namažemo kremo mascarponeja in posipamo s kakavom v prahu ter naribano čokolado.
  8. Hranimo na hladnem.

Nasveti:

Eritritol, oziroma sladilo lahko v celoti nadomestite s sladkorjem in dobili boste klasično sladico.

Prav tako se lahko igrate z izborom oreščkov, ki gredo v osnovo pite. Uporabite lahko lešnike, orehe, mandlje, indijske oreščke, brazilske oreščke, makadamije ali celo sončnična semena. Še več okusa boste dodali, če oreščke ali semena pred pripravo osnove popražite v ponvi.

Poskusite tudi čokoladno LCHF torto ali presni bounty.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi