Praznični okusi in dišave ter kakovostni mlečni izdelki so tisti dejavniki, ki to pito naredijo izjemno. Uporabljeni so slovenska skuta, kisla smetana in navadni jogurt vsi z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«. Ta zagotavlja slovensko surovino in večjo svežost, ki je tudi posledica kratkih transportnih poti med pridelovalci in mlekarnami.

Sestavine

  • 150 g moke
  • 100 g sladkorja
  • 500 g skute
  • 4 dl jogurta
  • 1 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • 3 jž medu
  • 1 pecilni prašek
  • 2 čž vanilije v prahu
  • 1/2 čž kardamoma
  • 1 ščepec soli

 

Postopek

  • sestavine zmešaš
  • uporabiš tortni model premera 24 cm
  • pečeš 50 minut pri 170 C
  • ohlajeno posuješ s sladkorjem v prahu in kakavom

 

Izbrana kakovost – Slovenija

Mleko in mlečni izdelki lahko pridobijo znak »izbrana kakovost – Slovenija« šele, ko jim kontrolni organi dodelijo certifikat, ki dokazuje, da ti izdelki izpolnjujejo prav vse pogoje sheme »izbrana kakovost«. Za mleko in mlečne izdelke, ki so opremljeni s tem zaščitnim znakom, velja da je izdelek v celoti pridelan in predelan v Sloveniji in da vsebuje zgolj in samo slovensko mleko ter izpolnjuje še dodatne zahteve, ki zagotavljajo višjo kakovost.