Pastirska pita je klasika, ki jo lahko prilagodiš po svojem okusu. Namesto graha in korenja lahko uporabiš tudi kakšno drugo zelenjavo. Pita pripravljena po tem receptu lahko nasiti do 4 precej lačna usta.

Sestavine za nadev:

  • 300 g leče
  • 7 dl zelenjavne jušne osnove
  • 400 g zamrznjene mešanice graha in korenja
  • ena čebula
  • strok česna
  • timijan in lovorjev list

Sestavine za pire krompir:

  • kilogram krompirja
  • 3 žlice margarine
  • sol in poper

Priprava veganske pastirske pite:

  1. v loncu prepraži čebulo in česen
  2. dodaj timijan in lovorjev list
  3. dodaj oprano lečo in kuhaj dokler leča ni kuhana (približno 30 minut)
  4. nekaj minut pred koncem leči dodaj še zamrznjeno mešanico graha in korenja, skuhaj do konca
  5. vmes olupi in nareži krompir in ga skuhaj
  6. kuhanemu krompirju primešaj margarino, dodaj sol in poper in pripravi pire krompir
  7. v pekač položi najprej mešanico leče, graha in korenja
  8. prekrij s pire krompirjem in peci doker krompir po vrhu rahlo porjavi (15 min pri 200 °C)
  9. počakaj, da se pita ohladi in postrezi

Dober tek!