Kefir iz Bohinja se je na testu Fudlog odrezal odlično. Kaj pa sicer vemo o kefirju? Klikanje po internetu je odkrilo zanimiv članek portala moski.hudo.com.

Priprava

Postopek priprave kefirja traja v mlekarni od štiri do pet dni in se nato nadaljuje v plastenki ali lončku, o čemer priča napihnjen pokrovček. Pod vplivom žive kefirjeve kulture se v pasteriziranem mleku sproži postopek fermentacije, ki temeljito spremeni sestavo končnega izdelka v primerjavi z njegovo osnovno surovino – mlekom.

Koristi

1. Kefir pomaga izboljšati našo odpornost.
2. Kefir deluje ugodno na raven holesterola v krvi.
3. Pri nastajanju kefirja kemične spremembe mleko naredijo lažje prebavljivo. 
4. Pomaga obnoviti črevesno floro.
5. Vsebuje veliko hranilnih snovi, kot so vsi vitamini skupine B, kalcij in razne aminokisline.
6. Ugodno vpliva na proizvodnjo spolnih hormonov in s tem pripomore k zadovoljujočemu spolnemu življenju.
7. Pomaga astmatikom in je sicer zdrav za pljuča.
8. Pomaga pri zdravljenju aken.
9. Pomaga pri nespečnosti in težavah z duševno napetostjo in celo depresijo.
10. Kefir ščiti telo pred negativnimi učinki radioaktivnega sevanja.

Ker je nekoliko bolj tekoč, kot tekoči jogurt, ga lahko pijemo, ga dodamo sadnim smoothijem in žitaricam, ali pa se z njim odžejamo po vadbi.

Vir