V zgodovini je ostalo kar nekaj delovnih mest, ki jih je povozil čas. Nekatera so prav posebna.

Postavljalec kegljev

Postavljalec kegljevPodiranje kegljev oziroma bowling je priljubljen že iz časov egipčanskih faraonov in rimskega imperija. Tako ali drugače je bowling vedno bil povezan s keglji in še ne tako daleč nazaj je obstajal prav poseben poklic postavljalca kegljev. Največkrat so to slabo plačano delo opravljali otroci. Postavljali so keglje in igralcem vračali krogle. Veselje se je končalo po 2. svetovni vojni, ko so bowling steze množično opremili z napravami za mehansko postavljanje kegljev.

Bralec

V 18. stoletju so tovarne zaposlovale bralce, ljudi, ki so delavcem prebirali dnevno časopisje in jih zabavali med odmori. Ta prav poseben poklic izhaja s Kube, iz tovarn cigar, kasneje se je razširil po ZDA. Kdo je nadomestil bralce? Radijski sprejemnik, nekje v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

Zbiralka pijavk

pijavkaMedicinske pijavke imajo dolgo zgodovino uporabe v medicinske namene. V zgodnjem 19. stoletju so pijavke lovili tedanji samostojni podjetniki in podjetnice, ki so se potopili v primerno mlako, počakali na pijavke in jih nato previdno odstranili s kože ter prodali najboljšemu ponudniku. Povpraševanje je bilo precejšnje.

Sekalec ledu

Sekalec leduPred izumom zmrzovalnikov so pijače hladili z ledom, ki so ga izžagali in izsekali iz zmrznjenih vodnih površin, jezer in rek. Skupine sekalcev so pozimi razsekale tudi po 1500 ton ledu na dan. Led so hranili v posebnih prostorih in je bil na voljo vse leto. Danes led sekajo predvsem umetniki, ki iz njega izdelujejo ledene skulpture.

Topovski otroci

Topovski otrociNa bojnih ladjah so prostovoljno ali prisilno delale vse generacije. Najmlajši so skrbeli tudi za polnjenje topov s smodnikom. Njihova naloga je bila oskrba smodnika iz skladišča do topov. Delo je bilo nevarno, poškodbe so bile pogoste, »delavci« pa neredko ugrabljeni.

Tvoja ocena šteje