Italijanska sladica tiramisu. “Izumili” so jo v 60-ih letih v kraju Treviso, blizu Benetk. Zelo priljubljen je zaradi čarobnega spoja norih okusov, enostavne priprave in lepega izgleda. Nadaljuj z branjem, zate imamo 8 receptov za tiramisu!

Sestavine

Original nima kompleksnih sestavin. Keksi savoiardi, rumenjaki, sladkor, kava, mascarpone, kakav. Vse ostalo so variacije originala. Mnogim je izvirnik problematičen zaradi surovih jajc. Sodobne različice so zato pogosto s smetano. Za bolj bogat okus se doda vino marsala ali pa kar rum, če prvega ni pri roki. Kaj se še uporablja? Irishc cream liker, Malibu, portovec, brandy…. ali pa kar aromo ruma, kadar tiramisu jedo tudi mladoletni.

Serviranje

Format tiramisuja je tudi zelo raznolik. Zelo praktičen je v kozarčkih, kjer se izognemo packanju pri serviranju. Fino izgleda v večjih okroglih posodah, priporočamo steklene, da se lepo vidijo plasti tiramisuja.

Recepti

Osem izvrstnih receptov za tiramisu, ki smo ga pripravili pri SKETA.si.

Tiramisu z Nutello, kokosom, banano in mandlji

Tiramisu z belo čokolado

Banana in kokos s tiramisujem

»Tiramisu« z mešanim sadjem

Metin tiramisu s čokolado

Speculaas tiramisu z vanilijo

Jagodni tiramisu trifle

Tiramisu pita (LCHF ready)