Prav posebna juha izjemnih okusov. V njej za takšno in drugačno »vročino« skrbijo sestavine, kot so ingver, česen, čili in muškatni orešček. Seveda pa to še ni vse. Nadgradite jo z slastnimi in enostavnimi kus kus cmoki!

Sestavine za 6 oseb

  • 1,5 litra jušne osnove (zelenjavne ali mesne – Sketa.si recept za TOP jušno osnovo je TUKAJ)
  • 7 korenčkov
  • 7 strokov česna
  • 3 čebule
  • 3 cm naribanega ingverja ali 2 jušni žlici ingverja v prahu
  • beli poper
  • sol
  • čili
  • čajna žlica kurkume v prahu
  • muškatni orešček
  • sok polovice limone

 

Postopek

    • korenček očistimo in nasekljamo na tanjše kolute
    • čebulo očistimo in grobo sesekljamo
    • česen olupimo in grobo nasekljamo
    • ingver olupimo in drobno nasekljamo ali naribamo s strgalnikom
    • na olivnem olju počasi prepražimo čebulo, česen in korenje
    • dodamo malce soli in čajno žlico kurkume
    • vmes pripravimo 1,5 litra vrele jušne osnove
    • v njo prenesemo prepražen korenček, česen in čebulo ter na zmerni temperaturi kuhamo 20 minut
    • dodamo ingver ter poper
    • ko je korenček kuhan juho zelo dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom ali podobnim mikserjem
    • pred postrežbo dodamo še čili v prahu (po okusu), naribamo ščepec muškatnega oreščka, vmešamo sok polovice limone in solimo po okusu
    • postrežemo s kus kus cmoki s parmezanom in drobnjakom

Priprava kus kus cmokov

  • zmešamo 60 g kuskusa, 1 jajce, 2 jušni žlici zmehčanega masla, ščepec soli in 2 jušni žlici naribanega trdega sira, najbolje parmezana, dodamo tudi jušno žlico nasekljanega drobnjaka.
  • počakamo 5 minut in vmes zavremo 1 l rahlo slane vode
  • oblikujemo cmoke velikost manjšega jajca in jih v vreli vodi kuhamo 10 minut








Cmoki-kus-kus-drobnjak-parmezan