Spet imamo svež seznam najbogatejših Slovenk in Slovencev, ki ga pripravlja revija Manager. Mnogi bogatim zavidajo, drugim so za vzor.

Na vrhu tokratne lestvice sta večinska lastnika podjetja Outfit 7, Samo in Iza Login. Njuno podjetje je vredno 1,1 milijarde evrov in je v globalnem merilu zaslovelo s serijo aplikacij, morda je med njimi še najbolj znana Talking Tom, vse bolj uspešni pa so tudi ostali liki; Talking Tina, Angela, Ginger, Pierre, Gina in Ben. Značilnost družbe Outfit 7 je globalna prisotnost, ki temelji na mobilnih aplikacijah, stalnih vlaganjih v produkte in zaposlovanju vrhunskih kadrov, ki delajo v stimulativnem in netipično slovenskem korporativnem okolju. Uspešni podjetniki vedo, da ni smoter štetje ur na registratorjih in lovljenje zaposlenih med malico. Šteje dodana vrednost in kako funkcionirajo v teamu.

Še zanimivost: koliko slovenskih podjetij ima na uvodni spletni strani veliko okno, kjer vas vabijo, da razkrijete svoje ideje? Outfit 7 to ima. Točno na sredini spletne strani omogočajo s klikom vsem, da enostavno zbudijo pozornost s svojo idejo. To mi pove veliko o njih in še več o ostalih podjetjih…

Talking Tom Cat 2 screen shot

Outfit 7 je eno izmed podjetij, ki jih lahko označimo kot visokotehnološka oziroma povezana z IT industrijo. Na seznamu najbogatejših najdemo tudi Nejca Kodriča in Damijana Merlaka, ustanovitelja podjetja Bitstamp ter Mihaela Mikeka s Celtro, družbo, ki oglaševalcem, agencijam in lastnikom blagovnih znamk nudi zelo učinkovite rešitve prepletenega digitalnega oglaševanja in ima svoje pisarne v Bostonu, New Yorku, Ljubljani, Londonu, Tokiu, Chicagu, San Franciscu in Los Angelesu.

Ne pozabimo še Studia Moderna in Sandija Češka ter Joca Pečečnika, Akrapoviča in še mnogih drugih, ki so dejansko lahko smerokaz tistim, ki želijo ustvariti nekaj novega in uspešnega. Njihova skupna značilnost je, da niso omejeni na slovenski trg. Delujejo širše in prav vsak je v določenem segmentu trga izjemno dober.

Zanimivo je, da so prav takšni uspešni primeri v naši družbi prepogosta tarča kritik in zavisti. Spletni komentatorji najdejo 1001 izgovor za kritiko in zmanjševanje doseženega. V resnici pa s takšno perspektivo največ povedo o sebi – za začetek, da je pred njimi še dolg proces dozorevanja.

Bogati podjetniki niso v vseh pogledih idealna bitja. So ljudje, kot vsi, in imajo tudi napake. Morda so malce drugačne kot tvoje ali moje, delno so zagotovo povezane z drugačnimi miselnimi tokovi, njihovo perspektivo in premoženjskim stanjem, ampak kljub temu ostaja dejstvo, da so uspešni in premožni. Lahko jim sicer zavidamo. To ne bo spremenilo ničesar. Še naprej bodo premožni, naša zavist ne bo nacionalizirala njihovega premoženja. Zaradi zavisti ne bomo nič bogatejši, pametnejši ali srečnejši. Ravno nasprotno.

Edino pametno je pozorno spremljati njihovo poslovno pot in izkoristiti vsako priložnost, da se od njih kar koli naučimo. V Sloveniji imamo izjemno prednost. Država je majhna, Ljubljana je malce večja evropska vas in zelo hitro se lahko z nekaj načrtovanega truda in socialnega inženiringa približamo ljudem, ki vedo veliko in največkrat svoje izkušnje tudi brez zadržkov delijo, kadar imajo opravka s konstruktivnim sogovornikom, ki bo vsaj 80% časa poslušal, 19% spraševal, 1% časa pa pametoval o sebi.

Morda ne bomo razvili naslednjega Talking Toma, bomo pa vsekakor kanček bolje opremljeni za premagovanje izzivov sodobnega sveta, ki ceni strokovnost, odločnost, vztrajnost, konstruktivnost, ideje in tudi poraze. Težko boste našli uspešnega podjetnika, ki ni vsaj enkrat pogorel. Se je pa s tem nečesa naučil.

Kdaj ste vi nazadnje doživeli poraz, se nekaj naučili, vztrajali in zmagali v naslednji bitki?

Večina najbogatejših Slovenk in Slovencev pozna poraze. Kljub temu so na lestvici.

Tvoja ocena šteje