Ameriška centralna obveščevalna agencija je precej truda vložila v razvoj metod vdora v tablice in mobilnike znamke Apple. Nekaj več podrobnosti je objavil spletni medij The Intercept na podlagi informacij Edwarda Snowdna. CIA in Apple zadeve ne komentirata.

Domnevno naj bi ameriški obveščevalci, s pomočjo kolegov iz nekaterih drugih članic obveščevalne skupnosti, skušali prodreti v enkripcijo, ki jo uporablja Apple, obenem pa tudi v orodje Xcode, ki služi razvoju aplikacij za tablice in mobilnike Apple. Za povrhu naj bi se lotili tudi operacijskega sistema na računalnikih te znamke.

Seveda pa Apple ni osamljena tarča. Enkripcija na mobilnih napravah in računalnikih je trn v peti obveščevalcev saj jim oteži dostop do podatkov v uporabniki obliki, a obenem uporabnikom nudi za odtenek izrazitejšo varnost njihovih podatkov. Ameriške in britanske oblasti ne skrivajo svojih želja, da bi proizvajalci visokotehnoloških izdelkov obveščevalni skupnosti omogočili stranska vrata v sicer kriptirane podatke uporabniških naprav.

Proizvajalci slednjih nad ambicijami obveščevalcev že tradicionalno niso ravno navdušeni. V njihovem poslovnem interesu je, da uporabnikom nudijo kar najvišjo stopnjo varnosti in zasebnosti. Vse ostalo lahko škodi poslu. Seveda pa to ne pomeni, da obveščevalne agencije niso iznajdljive in verjetno tudi dokaj uspešne pri bolj ali manj zakonitem nadzoru svojih tarč.

Tvoja ocena šteje