Izvrstna jed “na žlico”, čorba, enolončnica… Glavni sestavini sta zelena leča in krompir, k okusu pa svoje dodajo še česen, paradižnikova mezga, dimljena paprika, pisani poper, sok limone, jušna osnova, drobnjak in gratinirani sir. Priprava traja pol ure.

Sestavine za 3-4 porcije

  • 200 g zelene leče (oprane v cedilu)
  • 7 dl vode
  • 1,5 dl paradižnikove mezge
  • 1 srednje velik krompir, olupljen, narezan na kocke
  • 2 stroka česna, zelo drobno nasekljana
  • 2 žlici nasekljanega drobnjaka
  • jušna osnova – domača ali kupljena (1 kocka, posodica, če je kot žele)
  • 1/2 čž suhega rožmarina
  • 1 čž dimljene paprike
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • sok 1/3 limone
  • 1 jž oljčnega olja
  • 3-4 rezine sira

 

Postopek

  • česen popraži na olivcu
  • zalij z vodo, zavri
  • dodaj lečo in krompir
  • dodaj vse ostale sestavine razen sira in soka limone, soli in popraj proti koncu
  • kuhaj 25 minut pri zmerni temperaturi v pokriti posodi
  • dodaj sol, poper, sok limone po okusu
  • serviraj v ognjevarne posode, v vsako na vrh list sira, v pečico pod infra grelec za nekaj minut
  • ko sir porjavi previdno odstrani iz pečice (vroče je) in postrezi