Domača čorba z zeleno lečo in krompirjem
Izvrstna jed “na žlico”, čorba, enolončnica… Glavni sestavini sta zelena leča in krompir, k okusu pa svoje dodajo še česen, paradižnikova mezga, dimljena paprika, pisani poper, sok limone, jušna osnova, drobnjak in gratinirani sir. Priprava traja pol ure.
Sestavine za 3-4 porcije
- 200 g zelene leče (oprane v cedilu)
- 7 dl vode
- 1,5 dl paradižnikove mezge
- 1 srednje velik krompir, olupljen, narezan na kocke
- 2 stroka česna, zelo drobno nasekljana
- 2 žlici nasekljanega drobnjaka
- jušna osnova – domača ali kupljena (1 kocka, posodica, če je kot žele)
- 1/2 čž suhega rožmarina
- 1 čž dimljene paprike
- poper po okusu
- sol po okusu
- sok 1/3 limone
- 1 jž oljčnega olja
- 3-4 rezine sira
Postopek
- česen popraži na olivcu
- zalij z vodo, zavri
- dodaj lečo in krompir
- dodaj vse ostale sestavine razen sira in soka limone, soli in popraj proti koncu
- kuhaj 25 minut pri zmerni temperaturi v pokriti posodi
- dodaj sol, poper, sok limone po okusu
- serviraj v ognjevarne posode, v vsako na vrh list sira, v pečico pod infra grelec za nekaj minut
- ko sir porjavi previdno odstrani iz pečice (vroče je) in postrezi
Tvoja ocena šteje