Francoski makroni z borovničevo masleno kremo

(French macarons with blueberry buttercream)
Priprava vrhunskih domačih makronov je podvig, ko se jih lotiš prvič. So izziv in so nekaj posebnega. Priznam, da jih še nisem osvojil in ker vam kljub temu želim zaupati res preverjen recept, sem se povezal z Majo Nemec. Pripravila vam je zelo podrobne napotke s fotkami.

Vse to že čez nekaj trenutkov, še prej pa beseda o avtorici doslej najboljših makronov, ki sem jih jedel v svojem življenju. Maja je izkušena novinarka, ki je zadnje leta razkrivala potrošniške težave in zavajanja, izvrstna plesalka in navdušenka nad metodo samoobrambe Kempo Arnis. Je oseba mnogih še skritih talentov. Med temi, sedaj razkritimi, je tudi peka makronov.

Maja

Makroni ali originalno macarons so me obsedli lansko jesen, prvič pa so mi uspeli v sedmem poizkusu. Naj vas to ne odvrne, poznam primere, ko so popolni makroni uspeli že prvič. Ne pečem pogosto, v resnici sem svet peke sladic odkrila prav z makroni, torej ni nemogoče niti za pekarske začetnike, čeprav, kot pravijo tudi veliki kuharski chefi,  je priprava teh božansko okusnih piškotkov.. kako naj rečem, zelo tricky. Peke makronov pa se tudi nikoli ne lotimo v naglici, vzemimo si vsaj 3 ure časa za celoten postopek.

Različic receptov je na spletu kar nekaj, meni najbolj ustreza naslednji

Sestavine

 • 100 g mletih mandljev ali mandljeve moke (res mora bit drobno mleta)
 • 200 g sladkorja v prahu (priporočljivo je, da vsebuje nekaj koruznega škroba)
 • 90 g beljakov (približno 3 majhna jajca) – beljaki naj bodo praviloma starani vsaj 24ur, vendar je bolj pomembno, da so sobne temperature, ko jih stepamo
 • 30 g navadnega sladkorja
 • barvilo v prahu ali 3 žlice kakava v prahu (če se odločite narediti čokoladne makrone)

Postopek

Sladkor v prahu in mlete mandlje presejemo. Jaz mešanico še premešam, da se sladkor in mandlji enakomerno porazdelijo.  Če delamo čokoladne makrone, v mešanico presejemo tudi kakav v prahu.

V drugi posodi začnemo stepati beljake. Ko se naredijo mehurčki, dodamo ščepec soli, ko pa sneg začenja dobivati obliko, postopoma dodamo navaden sladkor in stepamo do t.i. trdih vrhov.

Nato se začne faza, ki jo imenujejo »macaronage«. V sneg v treh odmerkih presejemo mešanico sladkorja v prahu in mletih mandljev (na tej točki dodamo barvilo v prahu, če nismo prej dodali kakava), ki jo previdno vmešamo. Pri tem maso vseeno nekoliko pritisnemo ob steno posode, da izločimo odvečen zrak. Ko masa z lopatke teče »v trakovih«, je pripravljena.

Nadevamo jo v vrečko za dekoriranje (uporabljam kar navadno gospodinjsko vrečko brez nastavka), če boste uporabili nastavek, naj bo okrogel. Na internetu je veliko predlog, ki lahko olajšajo nanašanje mase na pekač in označujejo primeren razmak med posameznimi makroni, lahko pa nanašamo po občutku. Sama uporabljam peki papir, nekateri imajo raje silikonske podloge. Ko zapolnimo vse pladnje (količine v tem receptu zadoščajo za približno 3 pekače), jih previdno večkrat potolčemo po površini in tako odstranimo morebitne zračne mehurčke, še ujete v masi.

Sledi faza čakanja, ki je zelo pomembna. Makroni bodo pripravljeni za peko šele, ko se zgornja plast posuši. To preverimo tako, da se s prstom nežno dotaknemo mase in ko blazinica prsta ostane suha, lahko nadaljujemo.

Tudi peka makronov je tricky. Dobro je treba poznati pečico, moja npr.  očitno močno »kuri«, saj sem ugotovila, da se makroni najlepše spečejo pri 140 stopinjah Celzija (7 min, nato pladenj obrnem in pečem še 8 do 9 min), mnogi recepti pa navajajo višje temperature. Igrati se je treba, preizkušati. Po približno 3 minutah peke se začno tvoriti značilne »nogice«. Dobro je tudi vsake toliko odpreti pečico, da spustimo ven odvečno vlago, ali pa preprosto pečemo s priprtimi vratci pečice (uporabimo leseno kuhalnico). Tudi na splošno je vlaga največja sovražnica makronov, tako v sestavinah kot v okolici (kadar je v zraku veliko vlage ali dežuje, je večja verjetnost, da bodo makroni razpočeni, na srečo pa vlaga ne vpliva na okus, ki bo še vedno božanski).

Ko so makroni dobro ohlajeni, jim poiščemo ustrezne pare in nanesemo polnilo. To je lahko navadna marmelada, čokoladni ali lešnikov namaz, lahko pa sami naredimo čokoladni ganache ali kakšno drugo kremo. Tokrat sem se odločila za borovničevo masleno kremo.

Za borovničevo masleno kremo potrebujemo

 • 200 g sladkorja v prahu
 • 100 g zmehčanega masla
 • 100 g borovnic (lahko tudi zmrznjenih) – uporabila sem borovnice, ki sem jih nabrala pred mesecem in zamrznila

Postopek priprave kreme

 • borovnice odtalimo in odlijemo odvečno tekočino
 • z mešalnikom dobro stepemo sladkor v prahu in maslo
 • dodamo borovnice in ponovno zmešamo, dokler ni masa enakomerno obarvana
 • kremo postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi, nato pa jo z vrečko za dekoriranje nanesemo na makrone

Ostane še zadnji korak, previdno sestavimo makrone in jih shranimo v hladilniku. Najboljši so naslednji dan, na hladnem pa zdržijo tudi do enega tedna.  Bon appétit!

fotka 17

Nasvet

Da bi bili makroni  res popolni, ne smejo imeti votlih lupinic, a naj vas tudi to ne odvrne, naj vam da zaleta za nove poskuse, navodil na spletu je ogromno, občutek ob uspehu pa je res fantastičen 🙂
 

 

Tvoja ocena šteje