Preizkusil sem slušalke bluetooth Samsung Gear Circle in jih postavil ob bok konkurentu družbe Sony, modelu SBH 80.

Samsung med dodatno opremo ponuja marsikaj. Slušalke Gear Circle so uporabna zadeva. Prvi vtis je soliden. Lepa in kakovostna embalaža, uporabljeni materiali so kakovostni, plastični, izdelava je zelo natančna, oblikovanje pa všečno, čeprav je to zgolj moj pogled. Preizkusil sem jih v kombinaciji s Samsung Galaxy Note 4 in storitvijo Deezer pri Telekomu Slovenije, uporabil sem visoko kakovost zvoka v nastavitvah aplikacije Deezer.
Gear Circle so slušalke bluetooth in delujejo z vsemi mobilnimi in prenosnimi napravami, ki omogočajo bluetooth. Povezale so se takoj, brez zapletov.

Kakovost zvoka

Slušalke s svojo ceno blizu 90 evrov ponujajo dovolj visoko kakovost zvoka, ki bo zadovoljila povprečnega in tudi rahlo zahtevnejšega uporabnika. Prenos bluetooth na kakovost zvoka ne vpliva bistveno, saj so podprti sodobni kodeki, kot so Apt-X, Samsung HD in SBC. Vgrajene zvočne enote so dovolj dobre, da zagotovijo korektne nizke tone, zvok je zelo odprt, »diha«. Če jih primerjam z malce dražjimi Sony SBH 80 (119 EUR), bi slednje vseeno zmagale. Sony preprosto zagotavlja še za odtenek kakovostnejši zvok, a je zato tudi občutno dražji.
Gear Circle so tudi namenjene pogovorom. Imajo en mikrofon in deluje ustrezno. Sony uporablja dva mikrofona. V praksi ni razlik.

Uporabnost

Še največkrat pride prav nastavitev glasnosti glasbe. Deluje na dotik, s prstom se premikamo po ohišju gor in dol ter s tem vplivamo na glasnost. Poleg tega je na voljo še ena sama tipka s katero predvajanje zaustavimo, se oglasimo na klic ipd. Gear Circle je posebnež v tem, da lahko slušalke spnemo s pomočjo vgrajenih magnetov v krog, ki varno počiva na našem vratu. Sliši se lepo, v praksi pa tega nisem uporabljal.

Kaj me je zmotilo?

Za začetek občutek teže. Slušalke so relativno težke, dejansko se jih občuti pri nošnji, enoti, ki se vstavita v uho pa sta veliki in prav tako težki. Osebno imamo raje lažje in neopazne slušalke, Sony SBH 80 tukaj odločno zmaga. Podoben koncept kot pri Samsungovih, le da sta slušalki za v uho zelo lahki, skoraj v celoti se skrijeta v uho in sta med uporabo neopazni. Dovolj pove, da sem Gear Circle le enkrat samkrat uporabil med rekreacijo. Motile so me pri uporabi, bile so zelo opazne, kar vsaj meni ni pretirano všeč. Poleg tega so slušalke preprosto prevelike. Drugi primer uporabe: v postelji, pred spanjem. Ne gre. Spet so prevelike, ušesa začno boleti, neudobne so. Žal Samsung, dizajn je fascinanten, a na račun dejanske uporabnosti.

Kaj bi kupil?

Iskreno: dodal bi 40 EUR in izbral model Sonyja. Zvočno so za odtenek boljše, glede uporabnosti pa tudi. Poleg tega imajo vgrajen NFC in jih za vklop zgolj približamo mobilniku. Ob vsem pa so lahko hkrati povezane na več naprav – primer: glasba s prenosnika ali tablice, vzporedno povezane z mobilnikom. Ob prejemu klica slušalke same preklopijo na drugi vir (mobilnik) in nato nazaj na glasbo s tablice ali prenosnika. Tako Samsung kot Sony imata vgrajeno tudi vibracijsko opozorilo za klice, sporočila in podobno. Koristno, ko slušalk nimamo v ušesih in zgolj počivajo okoli vratu. Seveda pa je odličitev vaša. Razlika v ceni je precejšnja in Samsung Gear Circle nudijo več kot dovolj za svojo ceno.

Tvoja ocena šteje