Goveji zrezek s sous vide tehniko. Če nimaš sous vide naprave, si pripravi vodno kopel. Meso vakuumiraš in ga pripravljaš v vodni kopeli. Zgrabi dovolj veliko posodo, jo napolni z dovolj vode in z njo v pečico. Poskusi zadeti pravo temperaturo. Rezultat bo še dosti boljši, če uporabiš napravo sous vide. SKETA.si jo je zagotovila družba Gorenje. Več o njej TUKAJ.

Sestavine za 2 osebi

  • 2 goveja zrezka (glej namig)
  • marinada: 1 strok česna, ½ manjše nasekljane čebule, 1 žlica gorčice, cca 1 žlica soli, poper, olje

Postopek

  • zmešamo sestavine za marinado, z njo premažemo zrezka in ju hranimo v hladilniku vsaj 24 ur
  • marinado pred pripravo obrišemo z zrezkov
  • zrezek zapremo v vrečko
  • kuhamo 24 ur v sous-vide na 59 stopinj Celzija (za cca 2-3 cm debel zrezek – bočnik)
  • pred strežbo na hitro karameliziramo skorjo na ponvi z malo vročega olja (cca 2-3 min vsaka stran)

Namig: če vsak zrezek zapremo v svojo vrečko lahko prilagodimo stopnjo pripravljenosti in začinjenosti okusu vsakega jedca (npr. najprej oba medium rare, nato pustimo drugi zrezek pri višji temperaturi za well done).

[sam_ad id=”4″ codes=”true”]

Izberemo vsaj 2 cm debel zrezek, po možnosti starano/uležano meso. Želje izrazimo mesarju. Sous vide metoda omogoča, da so zelo mehki tudi zrezki iz manj cenjenih kosov mesa, ki bi pri klasični pripravi težje omogočili izvrstno kulinarično izkušnjo. V receptu je uporabljen bočnik, zato tudi tolikšen čas priprave v sous vide napravi.

Priprava pri 59 stopinjah Celzija je primerna za »medium«. »Well done« terja višjo temperaturo, okoli 70 stopinj Celzija bo kar pravšnja.