Vas morda zanima, kako so nastajali gradovi v časih, ko še ni bilo bagrov, žerjavov in mešalcev za beton?

secrets of the castle 100 generics_1613. stoletje je bilo znano kot zlata doba za gradnjo grajskih poslopij. Takrat so se odvijali boji dinastij, grožnja vojne pa je spodbujala gradnjo vedno večjih in vedno močnejših obrambnih struktur. Večina jih stoji še danes. Kljub temu so se številne skrivnosti gradnje izgubile v času. Kako so bili gradovi zgrajeni? Katere metode so uporabili? In kako to, da še vedno stojijo?

Zgodovinarjem Ruth Goodman, Petru Ginnu in Tomu Pinfoldu to ni bilo dovolj. Zadali so si nalogo, da zgradijo pravi srednjeveški grad, pri tem pa uporabijo le orodja, tehnike in materiale iz 13. stoletja. Torej na gradbišču ne bo nobenih plastičnih veder ali lopat. Da bi to lahko naredili, odpotujejo v Burgundijo v Franciji, do gradu Guedelon.

Guedelon je največji svetovni arheološki eksperiment – pomeni 25-letno prizadevanje, da bi se naučili pozabljenih spretnosti in znanja srednjeveških grajskih gradbenikov. Ekipa doživlja vsakodnevno življenje grajskih delavcev, učenje starodavnih obrti in zgodnje inženirstvo, ki je potrebno pri gradnji te mogočne trdnjave. Kako so boji določali grajsko arhitekturo? Kaj se je dogajalo znotraj obzidja? In kako je bil srednjeveški svet veliko bolj informiran, barvit in domiselen, kot si pogosto predstavljamo?

Vse to bo predstavljala Viasatova serija Grajske skrivnosti, od marca dalje.

Tvoja ocena šteje