Med bolj znanimi gruzijskimi jedmi je hačapuri. Poznamo več različic hačapurija, tokrat bomo pripravili značilnega za gruzijsko provinco Samegrelo, ki leži ob vzhodni obali Črnega morja. Hačapuri sicer dobro poznajo tudi v Rusiji, Armeniji, celo v Izraelu. V Gruziji je bolj priljubljen kot pica. 





Sestavine

Testo

  • 500 g bele moke
  • 1 dl vode
  • 1 dl mleka
  • 1 jajce
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 0,3 dl olja
  • 2 čajni žlici soli

Nadev/premaz

  • 1 jajce
  • 50 gramov razmehčanega masla
  • 100 gramov naribane mocarele
  • zmešajte sestavine





Postopek

  • pripravite testo v aparatu za testo ali ga zgnetite na roke
  • polovico testa oblikujte v obliko testa za pico, premera približno 20-25 cm
  • ponovite še z drugo polovico testa – količina v receptu namreč zadošča za 2 hačapurija (4 osebe)
  • premažite s polovico nadeva
  • z vsake izmed štirih strani zavihajte testo tako, da prekrijete premaz
  • testo nato nežno stisnite od zgoraj in ga raztegnite v okroglo obliko, nato ga premažite še z drugo polovico nadeva
  • pecite 10 minut pri 230 stopinjah Celzija




Tvoja ocena šteje