Dokaj enostavno kosilo treh elementov. Lignji so dobra stara klasika, ki je ni težko pripraviti. Zraven je slastna rižota, ki ima tudi nekaj rahle »vročine« čilija. Za kontrast s toplim in mediteranskim pa poskrbi ledeno hladen guacemole. Solate verjetno ne boste potrebovali.

Lignji-guacemole-rizota

Ogrevanje: lignji, okroglozrnati riž, avokado, rdeča čebula, česen, limona, maslo, oljčno olje, kokosovo olje, jušna osnova, čili, peteršilj,

Lignje na kokosovo olje in v lastni sok

Lignje sem pripravil na kokosovem olju, jih zgolj posolil in pustil, da so se do konca spekli na lastnem soku. Pri lignjih velja »manj je več«.

Rižota na klasičen način

Rižota je osnovna. Na oljčnem olju in maslu prepražimo drobno nasekljano čebulo in česen. Pazimo, da ne porjavita. Srednja temperatura, redno mešanje in 10-15 minut pa bo. Nato vročino na maksimum in dodamo okroglozrnati riž za par minut, toliko, da »zastekleni«. Nato vlijemo deci belega vina, počakamo minutko ali dve in nadaljujemo s postopnim dodajanjem jušne osnove. Lahko je mesna ali zelenjavna, domača ali iz kocke, vaša odločitev. Redno mešamo. Vmes še začinimo in ponavljamo dolivanje jušne osnove do konca, ko je rižota kuhana. Poskušamo.

Guacamole

Guacamole lahko pripravimo na 1001 način. Uporabil sem zelo zrel avokado, sveže stisnjen sok polovice limone, nasekljano polovico velike rdeče čebule, dva drobno nasekljana stroka slovenskega česna, en pekoč rdeč čili in malce peteršilja. Sol po okusu. Poper tudi. Dodajte še malce paradižnika. Meni ga je tokrat zmanjkalo. Zmešamo toliko, da ostanejo trdni delci avokada.

Celoten proces traja s kuhanjem vred pol ure.

Tvoja ocena šteje