Na Krasu vedno dobim občutek, da se času nikamor ne mudi. Še telefon ostane v žepu po več ur v kosu, kar je zame redkost. Nekaj je v kombinaciji nasmejanih ljudi, okusne hrane, dobrega vina in slikovite pokrajine kar podaljša dan za par ur. Ko sem dobil vabilo hiše Krasna, da pridem na degustacijski meni nisem okleval niti za sekundo. Skrajni čas za kratek oddih na svežem kraškem zraku.

Hiša Krasna

Hiša Krasna je družinsko vodena domačija v vasici Lokev, kjer ponujajo vrhunske kulinarične užitke in popoln odklop v svojih tematsko obarvanih sobah. Vsaka soba ima svoj značaj, povezuje jih prostornost in elegantna opremljenost …  Tudi lično urejeno notranje dvorišče hiše Krasna mi deluje kot kraj, kjer bi lahko dal noge na mizo, prebral knjigo, se nastavljal soncu in umirjeno skral dobro vino.

Kaj se dogaja v okolici

Lokacija hiše Krasna pa je tudi odskočna deska, ki nudi kar nekaj aktivnosti. V vasi Lokev recimo najdemo najstarejšo pršutarno na Krasu, vojaški muzej in cerkev svetega Mihaela. Bližnja okolica pa nudi izlet v Lipico, ogled Škocjanskih jam, tudi Postojna, Trst in morje so blizu. Osebno pa bi se lotil raziskovanja s kolesom in degustiranja lokalne hrane in pijače. Ampak tokrat sem prišel na razvajanje brbončic, bom prihranil posedanje na soncu in izlete za prihodnjič.

Dobra hrana, postrežena z nasmeškom

Temo tokratne večerje sem doživel, kot spomladansko prebujanje z vključenim detoxom. Vse je bilo zapeljano na resnično okusen in domiselen način. Jedi so bile zasnovane iz lokalnih in sezonskih sestavin, okusi pristni in izjemno čisti, klasičen meni pa je imel tudi vegetarijansko različico. Zraven vsakega hoda se je znašlo tudi skrbno izbrano vino, ki je hrano dobro dopolnilo.

Kras se predstavi na krožniku

  • Čičerikin namaz na brezglutenskem kruhu (poleg Marmorna penina – Vinakras, 2008)
  • Krasna žolca z okisano čebulo, kuhanim jajcem in svežim hrenom (poleg Cuvee Ana – Kmetija Mlečnik, 2010)
  • Čemaževa juha s pečeno cvetačo s timijanom (poleg Cuvee Ana – Kmetija Mlečnik, 2010)
  • Teletina na pireju gomoljne zelene, korenje s kumino in koriandrom ter ohrovt (Terra rossa, Čotar, 2006)
  • Čokoladni brownie z orehi, sladka rdeča pesa in koromačeva krema (poleg Rumeni muškat – Pucer z vrha, 2013)

Najbolj od vsega mi je ostala v spominu sladica. Več kot odličen čokoladni brownie je bil sladek, a uporabili so manj sladkorja, poleg tega pa je bila koromačeva krema naravnost božanska. Baje imajo v redni ponudbi tudi koromačevo panna cotto. To definitivno moram poskusit!

Po gostiji smo, kot se spodobi, prestavili še v klet, kjer smo okušali domače likerje in žganice, poleg pa je mojster rezal skrbno staran istrski pršut.

Obisk kleti v hiši Krasna

Potegnimo črto

Če se odpravljaš na Kras zelo priporočam obisk Hiše Krasna. Odprta je šele slabo leto in daje občutek, kot, da vse teče po maslu. Hrana je fantastična, kuhar jedi prilagodi različnim okusom in dietam. Kar pa mi je najbolj všeč je, da nudi tisto pravo kraško izkušnjo. Brez dvoma se še vrnem.

Hiša Krasna

Tvoja ocena šteje