Kitajski Huawei vztrajno napreduje. Če je bil še »včeraj« znan po enostavnih mobitelih, je v zadnjih letih vse bolj uspešen pri prodoru med trendovske mobilnike višjega cenovnega razreda s solidnim razmerjem med kakovostjo in ceno. Huawei P10 je zelo resen kandidat v visokem razredu in se ga splača umestiti v ožji izbor.

Stran s predsodki!

Kaj smo pred 10 leti menili o LG? Pa morda tudi Samsungu? Hja, nekoč je bila alfa in omega Nokia. Nekje ob strani je stopicljal Ericsson. Potem se je pojavil Apple in podrl trg, premešal karte in naplavil čisto nove znamke. Huawei je bil pred leti znan predvsem kot eden izmed proizvajalcev opreme za telekomunikacijske operaterje. Že tedaj se je slišalo, da so »dobri«. No, nekaj let kasneje so tu tudi njihovi mobiteli. Daleč od tega, da bi bili ceneni ali najcenejši. Huawei ima visoke ambicije. Želi biti med najboljšimi na trgu. Alternativa najdražjim modelom Appla in Samsunga. Nekje, kamor bo verjetno celo prispel, če bo vztrajal pri napredku, ki ga izkazuje tudi model P10.

Huawei P10 – Skoraj med najboljšimi
Huawei P10 – Skoraj med najboljšimi

Dober marketing, k sreči pa tudi izdelek

Opaziti je, da Huawei tudi pri nas veliko truda in sredstev vlaga v marketinške aktivnosti. Rezultat je viden, saj se o P10 govori marsikje. Ampak kakšen mobitel to sploh je? Prvi vtis je dober. Kakovostna embalaža, kovinsko ohišje, natančna izdelava. Klasičen candybar format, tako značilen za mobitele zadnjih let. Zaslon je velik z zelo tankim robom ohišja. Tipke so kakovostne. Na prvo žogo bi lahko P10 po dimenzijah postavil ob bok iPhone 7. Zelo podoben izdelek, praktično enake širine, le v dolžino je za kakšen centimeter P10 daljši, po zaslugi večjega zaslona. Podobno je z debelino.

Po čem je znan?

Marketing je naredil svoje in P10 izpostavil kot mobitel z zelo dobro kamero. Sprednjo in zadnjima. Za vse je tokrat poskrbela Leica, ne zgolj za leče, tudi za uporabniški vmesnik, ki je presenetljivo hiter, uporaben in nudi ogromno nastavitev.

To je primer kamere, ki ne potrebuje dodatne aplikacije za kamero, kot to žal postaja nuja pri mnogih proizvajalcih. Huawei P10 ima dve glavni kameri. Prva je monokromatska, zajema fotke z ločljivostjo 20 milijonov pik. Druga zajema barve in ima 12 milijonov pik. P10 te informacije združi v eno fotografijo. Leče barvne kamere so optično stabilizirane, kar pomaga pri sicer povprečni svetlobni jakosti objektiva, ki je nekje za pol zaslonke slabša od naprednejših konkurentov s tega področja. Na voljo je tudi 2x zoom. Zajete fotografije so dejansko zelo dobre, sploh kadar je dovolj svetlo. V slabših svetlobnih pogojih tudi P10 ne dela čudežev, žal.

Dlakocepsko bi lahko dejal, da je Samsung Galaxy S8 za odtenek boljši, ampak v resnici Huawei P10 ponudi ogromno na področju fotografije. Upam si trditi, da bo več kot zadovoljil vsaj 95% kupcev. Kritiko bom namenil zgolj videu, pa še to določenemu tipu videa. Pri 1080p zmore samo zajem s 60 sličicami na sekundo. iPhone 7 zmore 120 sličic, kar je ravno dovolj za spodobne slow motion posnetke.

Baterija opravi svoje

Če smo včasih mobitel polnili vsak teden, je to sedaj postala dnevna rutina. V mojem svetu zelo intenzivne uporabe pa mobitel polnim tudi do dvakrat dnevno. Dober primer je iPhone 7, ki mi zdrži zgolj 12 do 16 ur. Potem je prazen. Huawei P10 ga prehiti in brez težav deluje cel dan. Tudi napolni se zelo hitro. S priloženim polnilcem je že v pol ure polnjenja dovolj, da preživi večino dneva. Pohvaliti moram varčevanje z baterijo. Vklop slednjega dejansko krepko in brez večjih kompromisov podaljša avtonomijo.

Hitrost

Huawei ima svoje procesorje in zdi se mi, da so jih zasnovali dokaj pametno, energetsko varčno in hkrati brezhibno glede zmogljivosti. V času testa nisem niti enkrat naletel na situacijo, ko bi kar koli delovalo prepočasi. P10 je z 8 jedrnim procesorjem bliskovit in zdi se mi, da se mobiteli visokega cenovnega razreda te dni vsi lahko pohvalijo z več kot zadostno zalogo procesorske in grafične moči. Svoje doda tudi uporabniški vmesnik, ki je dokaj prečiščen in ni poln “smeti” v obliki pretiranih prilagoditev, ki bi odstopale od čistega Googleovega Androida. Pohvalno. Ti programčki posameznih proizvajalcev bolj kot bremenijo sicer povsem uporaben mobitel. So pa lahko element razlikovanja in vezave na ekosistem izdelkov proizvajalca, zato poslovno razumem, zakaj jih nameščajo.

Zaslon je dober, a ne najboljši

Polna HD ločljivost. Soliden LCD prikaz. Ni pa AMOLED in pod kotom se izgubi nekaj barv in prikaza. Naj to ne bo razumljeno kot kritika ker ni. Zaslon je zelo dober, a ni tako dober, kot sta recimo zaslona Samsunga Galaxy S7 in S8. V primerjavi z zaslonom iPhone 7 navduši višja ločljivost. Osvetlitev je močna, prikaz pa tudi pri sončni svetlobi ostaja pogojno uporaben.

Alternative

Huawei P10 je tekmec Samsungu Galaxy S7, ne pa tudi S8. Kje so pri Huawei prihranili glede na najboljše? P10 ni vodoodporen. Prav tako nima brezžičnega polnjenja, kar zmoreta tako Samsung S7, kot tudi S8. Zaslon je zelo dober, a generacijo slabši od najboljših.

Potem pa se jamranje počasi konča. Cenovno je Huawei P10 nekje blizu Samsunga S7. Iskreno, menim, da je Samsung Galaxy S7 pri praktično enaki ceni trenutno tehnološko bolj napreden kot Huawei P10. Četudi gre za starejši model. Res pa je, da ima malce manj pomnilnika (32 vs 64 MB), je pa zato vodoodporen in ima brezžično polnjenje ter malce boljši zaslon (višja ločljivost ter AMOLED tehnologija). Vseeno pa ima Huawei P10 avreolo svežine. Nov mobitel je. Kupiš nekaj, kar ima tudi Nina Pušlar. Pa še kdo. In po svoje si je Huawei ekspresno zgradil tudi ugled na trgu. To mi je všeč, zato je izbira v resnici težka. Cenejša alternativa pri Huawei je model P10 Lite. Tudi tega sem preizkusil. Je občutno cenejši, procesorsko malce manj močan, še vedno ima velik Full HD zaslon in spodobno kamero.

Priporočilo

Zelo dober mobitel so ustvarili pri Huawei. Nikjer ni niti najmanjšega občutka cenenosti. Ohišje, oblikovanje, delovanje. Na visoki ravni, brez večjih odstopanj, brez večjih pomanjkljivosti. Če bi moral P10 opisati z eno besedo, bi bila slednja »uravnotežen«. Cenovno, kakovostno, po zmogljivostih. Nudi 90% najboljšega. Za tistih 10% pa je treba dodatno seči v žep in skočiti k konkurentom.

Še nekaj. Predvsem pred nakupom vsak mobitel primite v roke in ga preizkusite. Spremljal vas bo približno 2 leti. Ali še več. Vsak dan. To je resno ljubezensko razmerje. Naj bo dražljivo vsaj na začetku.

 

Tvoja ocena šteje