Prava destinacija za sproščeno uživanje v neokrnjeni naravi, v družbi prosto gibajočih se jelenov, odlične kulinarike in prijaznih ljudi.

Olimje poznamo po samostanu s tretjo najstarejšo lekarno v Evropi. Je kraj v bližini Podčetrtka, le nekaj kilometrov oddaljen od odličnih letno zimskih termalnih rivier. Eden izmed biserov te destinacije je Jelenov greben. Če vprašamo mimoidočega, s katerimi tremi besedami bi ga najbolje opisal, slišimo: “Jeleni, fajn hrana, lepo urejeno”.

Renesansa Jelenovega grebena ima korenine v 80ih letih prejšnjega stoletja, ko je komaj 18 letni Borut Ježovnik prevzel gopodarjenje nad nekdaj kmetijo, kot jih je v tistih krajih še veliko.

Zgodil se je preklop. Govedo je odšlo, prišli so jeleni. Najprej jih je bilo 75, jelenov damnjakov, pripeljanih z nekdanjih Titovih Brionov. Potem so se lotili še marsičesa, danes pa destinacija prideluje več sto lastnih domačih izdelkov, pogosti lahko tudi več kot 500 gostov hkrati, po posestvu pa se ta hip prosto sprehaja kar 130 jelenov, ki so prav posebna atrakcija, saj jih srečamo povsod, na parkirišču, na zelenicah, travnikih in so najbolj veseli, ko zaznajo koruzo. Selfie z jelenom? Kljukica. Just do it 🙂

Najboljša je hrana

Jelenov greben je konglomerat vsega, od trgovine z doma pridelanimi izdelki, sob za goste in gostilne z domačimi specialitetami. Danes je družinski projekt in v okviru družine upravljajo tudi zelo okusno urejeno čajnico/kavarno nasproti olimskega samostana. Ampak večina gostov, teh je včasih tudi po 1.500 na dan, se znajde za mizami.

Skoraj 40 ljudi najbolje pripravi specialitete iz divjačine, jelenov. Logično, kajne? Oštarija ni bleščeča, glamurozna, vsa v steklu. Je zelo rustikalno urejena, prevladujeta les in preprostost. Hja, tu je bil nekdaj hlev in tudi danes bi lahko na tej lokaciji zlahka posneli kakšno epizodo Gorskega zdravnika. Je s tem kaj narobe? Lahko je, če iščeš finese in napake. Če ne opaziš širše slike in namena takšnega lokala ter okolice, v katero je vpet.

Bistvo je hrana. Solidne porcije, korektne cene, zelo dobri okusi njihovih specialitet. Ne pretiravajo z naborom jedi, niti ne iščejo najnovejših kulinaričnih trendov. Niti se ne trudijo biti picerija, burgerdžinica ali kaj podobno modnega. So avtentični in nudijo stik z nostalgijo. V tem so dobri. Od borovničk, velikih krožnikov, do jabolčne pite za finale.

Doživetja in sprostitev

Poleg igrišča za otroke, druženja z jeleni, sprehoda po okolici in hrane, se lahko pri njih tudi prespi. Sobe so preproste, osnovno opremljene, a čiste. Iskreno povedano niso presežek in verjamem, da bodo kmalu morale biti deležne obnove. Se pa v njih prijetno biva, razgled je odličen, gostom pa je na voljo tudi wellness, od masaž do kopeli.

Splača se obiskati še dobro založeno vinsko klet, kjer najdemo večino ključnih slovenskih vinarjev. Ob domačem siru in salamah bo tudi degustacija hitro dobila prav posebno dinamiko, ki se konča ob mnogih novih poznanstvih in zalogi buteljk, ki jih odpeljemo s sabo domov.

Splača se

Jelenov greben je odlična destinacija za dan ali dva, morda vikend. Je destinacija za parčke in družine, za mlade in zrele. Za urico ali dan, dva. Če obisk prepletemo z doživetji bližnjih term, spoznavanjem narave in družbe, rekreacijo, bo spominov dovolj. Denarnica pa bo še vedno ostala polna, saj so cene bolj prijazne kot v nekaterih bolj razvpiti delih Slovenije.

Obišči jih tudi ti. Klikni tukaj.

Vsebina nastaja v sodelovanju SKETA.si in Mestoidej.com.

Tvoja ocena šteje