Mlečni izdelki Mu s svojim pristnim okusom poskrbijo za vsestransko uporabo v kuhinji. Z njimi lahko še tako preproste jedi spremenimo v kulinarično umetnost. Kakšno umetnost pa lahko naredijo krave, ki dajejo mleko? Same jo težko ustvarijo, so pa lahko navdih za umetnike.

Mumetniki timelapse
Mumetniki timelapse

In točno to se je zgodilo, ko so Ljubljanske mlekarne spodbudile pet mednarodno priznanih umetnikov, da ustvarijo unikatno umetniško delo, ki je plod navdiha hoje krav. Zgodila se je Mumetnost.

Družina Strel iz kmetije Na Kalu v Idrijskih Krnicah skrbi za čredo prostopašnih krav. Liska, Šipka, Bora, Siva in Droha je peterica krav, ki je bila izbrana za sodelovanje pri tem inovativnem projektu. Njihove ovratnice so bile opremljene z GPS sledilniki, ki so vsako uro javljali njihovo mikrolokacijo na pašniku.  Kasneje se je iz tega zrisal vzorec, ki je bil predan našim umetnikom.

Alja Horvat, Nenad Cizl, Natan Esku, Mitja Ficko in Vida Igličar so z vso umetniško svobodo pristopili k ustvarjanju. Nastalo je pet unikatnih del, za katera so uporabili različne tehnike. Projekt jih je takoj pritegnil, saj pravijo, da je ta precej drugačen od tega kar navadno počnejo.

Mumetnost v ospredje postavlja lepoto proste paše in pristnost mleka, ki medtem nastaja. Razstava bo na ogled do 6. decembra 2021 v galeriji EX Arte na Židovski ulici v Ljubljani in pa virtualno na www.mumetnost.si. Paša za oči. Vstop je prost.

Tvoja ocena šteje