Francozi vedo, kaj je dobro. Mojo izpeljanko njihove čebulne juhe si drznem uvrstiti med dokaj lahke jedi, ki pričarajo občutek domačnosti, topline in spokoja. Hej, ne čakajte! Privoščite si jo sami ali z najljubšimi. Vzemite si čas in uživajte!

Cebulno cesnova juha

Kaj potrebujemo?

  • 5 čebul (lahko kombinirate različne vrste čebule)
  • 5 strokov česna
  • 1 jajce
  • 100 g masla
  • 1 l jušne osnove
  • 2 dl suhega belega vina
  • sol, poper
  • sir
  • 1 jž sladkorja
  • oljčno olje
  • francoske štručke

Na kratko: čebula, česen, jajca, maslo, belo vino, sir, jušna osnova, oljčno olje in kruh

Cena sestavin: cca 3,5 EUR (0,90 EUR/na porcijo)

Količine v receptu zadoščajo za 4 osebe

Po vrsti

  • čebulo olupimo, nasekljamo na lističe
  • česen olupimo, nasekljamo
  • v ponvi stopimo maslo, dodamo in pražimo čebulo in česen
  • ob tem dodamo jedilno žlico sladkorja
  • pražimo 15 minut oziroma še dlje, dokler čebula ne karamelizira, občasno premešamo
  • dodamo vino, počakamo 2 minuti, dodamo še vročo jušno osnovo
  • kuhamo 25 minut
  • po želji dodamo že 0,3 dl konjaka
  • Kruton: francosko štručko prerežemo po dolgem, premažemo z maslom, jo obložimo z rezino sira, popečemo pod žarom
  • dodamo trdo kuhano jajce (lažje ga boste olupili, če ga po kuhanju takoj ohladite pod mrzlo vodo)

Čas: priprava s kuhanjem: 40 minut

Dober tek!