Vajeni čokolad boste zamahnili z roko. “Čokolada pač. Malce bolj temna.” Hja, Lindtova Excellence 99% čokolada je 50 gramski paketek užitka, ki ga težko zmažeš naenkrat. Zahteva svoj čas, pozornost, počasno okušanje, analiziranje okusov.

99 odstotna Lindt Excellence čokolada
99 odstotna Lindt Excellence čokolada

Običajno imajo čokolade manj kot 50% kakavovih delcev. Ostalo definira njen videz, okus, sladkost. Sem sodijo tudi dodatki, oreščki, kandirano sadje, začimbe in še kaj, kar najdemo v sodobnih čokoladah.

99% kakava

Lindt Excellence 99% je nekako na vrhu lestvice po odstotku kakavovih delcev. Kaj to pomeni? Predvsem, da je zelo malo prostora za sladila in druge okuse. Kar Lindt nudi je popoln stik s svetom kakava. Ta je grenak, izrazitega okusa in se ne pusti motiti. S to čokolado se najbolje soočiš v miru. Postaviš jo na mizo, zraven kozarec vode, kave, morda vina. Jo počasi odpreš in uživaš, kako pozorno je zapakirana.

V paketku, velikosti običajne 100 gramske čokolade, se skriva 50 gramska tablica. Koščki so majhni. Pametno, ker so tako izrazitega okusa, da ne potrebuješ večjih.

Na jezik

Odlomiš košček, z njim na jezik. Potem počakaš, da se stopi. Ugotavljaš, kako se hitro stopnjuje grenkoba, kako ji počasi sledi stopnjevanje okusa kakava. Kislost in okus po sadju. To so štiri dimenzije, lahko bi našli še kakšno.

Okušanje takšne čokolade je podobno uživanju v dobrem vinu ali glasbi in hrani. Ko odkrivaš nove dimenzije, znova in znova.

Na takšno čokolado se velja navaditi. Najprej poskusiti takšne z manj kakava. 60, 70, 80 odstotne. Potem pa zgrabiti pravo reč.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje