Matični mleček ali gelee royale je v mnogih krogih zelo cenjen dodatek prehrani. Z njim se veselo hrani čebelja matica, ki mora skrbeti za celoten zarod čebel. Uporabljam ga za sanacijo poškodb in ureznin, krepitev imunskega sistema, za ekstra porcijo energije in koncentracije ter za nego kože.

 

Kako izgleda matični mleček?

Hja, najdemo ga v različnih oblikah. Prehranska dopolnika, kozmetika, kreme, sirupi, kapsule in še kaj. Meni sta najbolj blizu v formatu stekleničk, s katerimi veselo nacejam svojega otroka vedno, ko razsajajo virusi. Menda tudi koristno vpliva na razvoj in rast otrok. Zase pa imam vedno pri roki matični mleček v steklenički. Brez dodatkov. Najraje imam matični mleček v njegovi izvorni obliki. S takšnim imam popolno svobodo ravnanja.

Poškodbe in ureznine

Če potrebujem nekaj za celjenje ureznin, ga zmešam z malce medu in apliciram na rano. Med prepreči dostop zraka do rane, sladkor razmnoževanje bakterij, vse skupaj pa, menim, pospeši celjenje rane.

Za energijo

Vsako jutri si pripravim energetski eliksir. Zmešam primerno količino matičnega mlečka, žlico medu, žlico cvetnega prahu, malce soka limone in mlačno vodo. Nekje sem prebral, da naj bi matični mleček pozitivno vplival na izboljšanje spomina, spodbujal k telesni aktivnosti, vplival na apetit, pozitivno vplival na živčni sistem in še kaj. Moja izkušnja je predvsem, da meni pomaga pri telesnih in umskih naporih ter izboljšuje koncentracijo. Kako to kvantificirati? Ne vem. Lahko delim le svojo subjektivno izkušnjo.

Za lepšo kožo

Antioksidativna, protibakterijska, protivnetna in regeneratorna aktivnost dajejo matičnemu mlečku pomembno mesto v kozmetiki in skrbi za kožo.

Pravim ji kar »negovalna krema za kožo«, čeprav bi si lahko vzel čas in jo imenoval drugače. Ampak vseeno, opravi svoje. Pripravim jo spotoma, v minimalni količini. Zmešam med, svež gel aloe vere in matični mleček. Razmerje je odvisno od razpoloženja, a največkrat uporabim razmerje 1 žlice medu, 2 žlic gela aloe vere in ½ čž matičnega mlečka.

 

 

Tvoja ocena šteje