Življenjska modrost nam pravi, da brez smeti ne gre. Smeti so tista finalna faza, ko konzumiramo dobro ter se poslovimo od nepotrebnega. Ampak smeti so lahko tudi koristne.

Priznam, da se s koši za odpadke doslej nisem veliko ukvarjal. Plastične ali kovinske posode z ali brez pokrova. Polne ali prazne, “dišeče” ali ne. Vsake toliko sem kupil nove in vsak mesec plačeval položnice komunali.

Organsko doživetje

Najbolj so me vedno zabavali organski odpadki. Dovolj se jih nabere, ves čas jih je treba odnašati v veliko kanto, sicer smrdijo. Potrebuješ bio vrečke ali pa te čaka redno soočenje z izpiranjem plastičnega drobovja. In kot zaprmej, zelo redki koši za biološke odpadke se dejansko zaprejo tako dobro, da “vonjave” ohranijo zase.

Bokashi Organico

To ni ime Pokemona temveč koš za odpadke. Takšen slovenski, plastičen, z ročajem za prenašanje in pokrovom, ki tesni. Pa še pipico ima. Poznamo ga tudi kot Organkota. Na sceni je že kar nekaj let, opazoval sem ga, vsake toliko tuhtal o nabavi, a vse doslej nisem storil kaj veliko, da bi ga dejansko preizkusil.

Pri podjetju Skaza plastika so me opremili s kompletom dveh. Ker imam hišo in vrt sem idelen kandidat za komplet, ki mi omogoča največ. Proizvodnjo komposta, obenem pa tudi naravnega gnojila za vrt.

Koš za odpadke ali kompostnik

Bokashi Organico je v prvi vrsti dobro izdelan koš za odpadke. Že v tej vlogi več kot upraviči investicijo, saj je velik, s pokrovom, ki tesni.

Vanj zlagamo organske odpadke, enkrat dnevno jih stisnemo in posujemo s posebnim posipom. Ta poskrbi za čudež, ki naše odpadke pretvori v naravno gnojilo in kompost.

Zelo enostaven za uporabo

Uporaba je preprosta. Sam sem se organiziral tako, da med delom organske odpadke zbiram v manjši posodici in jo nato večkrat dnevno odnesem do Bokashi Organica. Zvečer opravi svoje še posip. Vsakih nekaj dni odtočim fermentacijsko tekočino. Razredčena z vodo je top gnojilo, sicer pa naj bi odlično vplivala na odtoke in greznico.

Ko je koš poln ga pustim zaprtega nekaj tednov, nato pa kompost odnesem do vrta in prekrijem z zemljo. Sčasoma nastane fin humus ob katerem so moje rastline zelo srečne.

Manj smeti in že razmišljam, kako prihraniti

Včasih sem biološke odpadke odnašal vsak dan in polnil koš rjave barve. Sedaj je koš v glavnem prazen. Nisem še preveril, a če bo možno, se mu bom odrekel.

Bolj pazim na odpadke

Včasih sem med organske zabrisal tudi reči, ki tja ravno ne sodijo. Ampak se nisem pretirano sekiral, priznam greh in se kesam. Sedaj imam prefinjen nadzor nad organskimi odpadki in jih povsem pravilno ločujem. Zakaj? Ker vem, da končajo na mojem vrtu. In bo iz njih nekaj raslo, kar pride do krožnika. Logika je sebično jasna.Organko.si

Organko.si


Kupiti ali ja?

Zdaj, ko sem ga preizkusil, je odgovor jasen. Po mesecu dni uporabe sem zadovoljen. Imam troje: odličen koš za biološke odpadke. Imam domače gnojilo za vrt, ki je “bio”, “eko” in še kaj. Imam svoj kompost. Za piko na i pa sem zmanjšal količino odpadkov, ki jih odnaša komunala. Če pogledam cene malce bolj solidnih košev za smeti ugotovim, da so blizu cene Bokashi Organica. Torej tudi pri tem ni velikih razlik. Če pa upoštevam še dodatne zmožnosti slednjega pa ni kaj za razmišljati.

Tudi v stanovanjih v bloku

Res je, ni samo za hiše z vrtom. Tudi v bloku olajša življenje in deluje kot prvovrsten koš za odpadke ter vir domačega naravnega gnojila za rože in rastline.

Tvoja ocena šteje