Sladoled so jedli že v antiki, pogosto v obliki snega, mešanega z medom. Poznamo klasičnega, najpogosteje pripravljenega iz mleka, smetane, sladkorja in dodanih arom, sadnih sokov, pirejev. Če dodamo jogurt dobimo precej popularen zamrznjen jogurt.

FUDLOG - Sladoledi in radio
FUDLOG - Sladoledi in radio

Sladoledi pa so lahko tudi na vodni osnovi. V tem primeru govorimo o sorbetih in granitah. Poznamo še sladolede, ki so v veliki večini pripravljeni iz sadnega deleža. Na tak način so pogosto pripravljeni presni sladoledi.

Kako doma do kremnega sladoleda? Sladkor in smetana sta v bistvu tista, ki dajeta sladoledu kremasto teksturo. Pomembno je še, da je v sladoled vmešana zadostna količina zraka, kar lahko naredimo z napravo za pripravo sladoleda, ali pa tako, da sladoledno mešanico med zamrzovanjem občasno ročno premešamo.

Sladkor igra vlogo ojačevalca okusa in zaradi nižjega ledišča poskrbi za bolj kremno strukturo sladoleda. Razlika pa je tudi med rastlinskimi in živalskimi maščobami, saj se živalske stopijo pri nižji temperaturi in zato delujejo bolj kremne za razliko od rastlinskih.

Recept za klasičen vanilijev sladoled

2,5 dl mleka segrejemo, dodamo vanilijev strok in kuhamo do vretja. Mleko potem segrevamo še nekje 10-15 minut pri šibkem ognju, da res potegnemo ven aromo vanilije. Z električnim mešalnikom penasto vmešamo 100 g sladkorja in 4 rumenjake. Dodamo ohlajeno mleko, iz katerega smo odstranili vanilijev strok. Mešanico zopet nekoliko segrejemo, da se zgosti. Pustimo, da se ohladi, dodamo še 2,5dl smetane in vse skupaj vlijemo v napravo za pripravo sladoleda.

Homemade Vanilla Ice Cream Recipe (Only 3 Ingredients) | No Eggs | No Ice Cream Machine
Homemade Vanilla Ice Cream Recipe (Only 3 Ingredients) | No Eggs | No Ice Cream Machine

Presni sladoled

Za vse, ki ne marajo mleka, smetane ali dodanih sladkorjev na bazi zamrznjenih banan. Primer enostavnega recepta je, da vzamemo dve zamrznjeni banani. Pomembno je, da sta precej zreli zaradi sladkosti. Dodamo še skodelico zamrznjenih malin, žlico agavinega sirupa, malce vanilije in vse skupaj postopno zmešamo v blenderju. Tukaj lahko po potrebi (zaradi lažje priprave) dodajamo že vodo, kokosovo mleko, ali kakšno drugo rastlinsko mleko.

Preveri odličen recept

Granita

Italijanska pogruntavščina, narejena iz zmletega ledu, sladkorja in dodanih okusov. Preprosto granito pripravimo doma tako, da naredimo sladkorni sirup (1 dl vode, 100 g sladkorja), dodamo melono, zblendamo in damo zamrzniti.

Strawberry Granita Recipe - Frozen Italian Fruit Dessert
Strawberry Granita Recipe - Frozen Italian Fruit Dessert

Limonin sorbet

Pripravimo s kombinacijo sadnega pireja, lahko tudi sadnega soka in sladkorja, sladkor najbolj enostavno dodamo tako, da pripravimo sladkorni sirup (zmešamo vodo in sladkor). Sorbetu lahko dodamo tudi alkohol, za dodatno začinjenost.

Recept za limonin sorbet: 4 dl vode, 2 skodelici sladkorja, 5 dl limoninega soka, žlica ali dve limonine pulpe; sladkor stopimo v vodi, segrejemo do vretja, ohladimo, dodamo limonin sok in pulpo in zamrznemo; če nimamo naprave za sladoled mešanico vlijemo v pekač, postavimo v zamrzovalnik in vsake pol ure premešamo z vilico, dokler ne zamrzne (nekje 3-4 ure).

Sorbet 4 Ways
Sorbet 4 Ways

Kraljestvo sladoleda pri tebi doma!

Tvoja ocena šteje