Kremna juha iz pečene zelene

Kremna juha iz pečene zelene

Kremna juha iz pečene zelene me je totalno navdušila. Neverjetno kako prijetno se povežejo okusi pečene zelene in peteršiljeve korenine. Juha ima nežen okus po zeleni. Postrežemo jo kot toplo predjed ali ji dodamo nekaj rezin popečene slanine in krutone in se spremeni v lažji obrok.

Kremna juha iz pečene zelene

Kremna juha iz pečene zelene prija v vsakem letnem času. Jaz si takšne juhe najpogosteje kuham ravno v teh zimskih časih. Poleg tega, da so zelo okusne, fino pogrejejo in so narejene iz samih zdravih sestavin. Njami.

Kolilčina: 4 porcije / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost231 kcal
Beljakovine3 g
Ogljikovi hidrati12 g
Maščobe20 g

Sestavine:

  • 650 g gomolja zelene
  • 100 g peteršiljeve korenine
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1-1,2 litra vode
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 1-1,5 žličke soli
  • Dva ščepa mlete kumine
  • Poper po okusu

Priprava:

  1. Prižgemo pečico in jo segrejemo na 220 °C.
  2. Gomolj zelene in peteršiljevo korenino olupimo in narežemo na 2 cm velike kocke.
  3. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj prestavimo kocke zelene in peteršiljeve korenine in vse skupaj prelijemo z dvema žlicama olivnega olja. Premešamo.
  4. Pekač postavimo v ogreto pečico, pečemo na spodnji sredini, brez ventilacije 40-45 minut.
  5. Vmes olupimo čebulo in dva stroka česna in vse skupaj drobno nasekljamo.
  6. V loncu segrejemo žlico olivnega olja in na njem najprej popražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo česen in pražimo še minuto. Zalijemo z vodo in odstavimo.
  7. V lonec dodamo popečen gomolj zelene in korenino peteršilja, solimo in popramo po okusu, dodamo mleto kumino in vse skupaj zblendamo do gladkega, najbolje v blenderju, lahko pa tudi s paličnim mešalnikom ali multipraktikom.
  8. Juho sedaj prelijemo nazaj v lonec, ji dodamo smetano za kuhanje, premešamo in segrejemo.

Nasveti:

Zeleno in korenino peteršilja lahko tudi skuhamo, namesto, da ju pečemo v pečici. Tako bomo pridobili nekaj časa. V tem primeru prihranimo tekočino, v kateri sta se kuhala in jo uporabimo za zelenjavni fond končni juhi.

Poskusite tudi bučkino juho s proseno kašo in kumarični napitek z limono.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi