Samo zdaj je to neka druga terasa v isti Ljubljani in v njej diši po izbranih jedeh ekipe chefa Alfreda Russa. InterContinental Ljubljana ima to prednost, da na samem vrhu razvaja z razgledom, ki očara. V ta posvečen prostor so spustili sposobnega chefa, ki se je nedavno predstavil tudi ekipi novinarjev in blogerjev. Dobro smo jedli.

 

To ni lepotno tekmovanje

Prehranski kotiček imenovan B-Restavracija ni najboljša ljubljanska restavracija. Ni najdražja. Ni najlepša. Ne tekmuje za medalje. Dvomim, da bodo chefi kdaj sodniki resničnostnih šovov. Tekmuje pa za dober občutek gostov, ki so tam deležni zelo poštene italijansko obarvane kulinarike s kakovostnimi sestavinami, dobrim razgledom, lepo urejeno notranjostjo. V bistvu so pošteni. Za razliko od mnogih, ki se trudijo zmagati na kulinarični pop sceni, se mi zdijo presneto neposredni.

Jedi so zelo dobre, a niso komplicirane. Krožniki so suvereni, a ne sebi namen. Pence poznajo, a niso izpodrinile kuhalnice. In chef je preprosto skuliran, četudi je zvezdniški in ima verjetno pod palcem več, kot vsi naši vrli gostinci, chefi, catering giganti in picopeki. Pa je kljub temu prijazen, dostopen.

Pa ne pozabimo na nekaj zanimivosti. Kuhinja je odprta, gostje lahko opazujejo, kako se kuha. Razgled okolice je 360 stopinjski. Zjutraj tam uživajo hotelski gostje na zajtrku, kasneje pa se vrata odpro tudi zunanjim obiskovalcem.

 

Push the button

Ampak zgodba se začne 20 nadstropij nižje, ko pritisneš gumb dvigala. Na vrhu imaš izbiro. Lahko skočiš na pijačo, spoznaš odprto teraso ali pa zaviješ v restavracijo. Tokrat smo po krajšem ogledu hotela zavili tja.

Alfredo Russo nas je pozdravil, sledilo je nekaj selfie momentov, nato pa hrana.

Pozdrav iz kuhinje, jajčevec, paradižnik in burrata sir s parmezanovim biskvitom. Potem telečji spezzatino s krompirjem in za finale še tartufo s čokolado, lešnikom in Chantilly smetano. Vse je bilo seveda pripravljeno zelo korektno in okusno. Sestavine so bile prepoznavne, če je nekaj krompir, tudi izgleda kot krompir. Nisem pričakoval poduhovljenosti in kompliciranja in točno to sem tudi dobil. V bistvu je skladno z logiko poslovno orientiranega hotela petih zvezdic, ki bo verjetno dom predvsem poslovnežem in bogatim gostom. Ti želijo »no bullshit« storitev in tukaj jo tudi dobijo. V trenutku pisanja tega zapisa je na meniju restavracije malce več kot 20 jedi. Malo, če si vajen krmilnic za množice, ki nudijo vse od lignjev, pic, čevapov do tartufov in kranjske klobase. Povsem dovolj, če veš, da so te jedi pripravljene z dovolj iskrenosti, da se ti po njih ne spahuje in odideš zadovoljen. Meni je ta pristop bližje.

 

Saj res, zakaj pa ne?

Skratka, kosila nisem plačal. Častil je hotel. V članek se niso vtikali, niti niso vedeli če in kdaj ga bom objavil. Še manj so ga prej videli. To se mi zdi pomembno poudariti. Kot tudi to, da objava ni plačana in pa da lahko to restavracijo priporočim za posebne trenutke, ko želiš očarati z razgledom, spodobno kulinariko in svežino. So nov lokal. Torej, kaj čakaš? Preveri jih.

 

 

 

 

Tvoja ocena šteje