Preprosta enolončnica, brodet s pridihom morja. Krepka jed, ki je odlična tudi brez kruha, z njim pa nasiti tudi najbolj lačnega rudarja po 8 urnem šihtu.

 

Sestavine za 4 porcije

  • 400 g očiščenih in na kolute narezanih lignjev
  • 1 žlica inčunov v olju
  • 1/2 na drobno nasekljane čebule
  • 3 stroki na drobno nasekljanega česna
  • 2 dl paradižnikove mezge
  • 6 dl vode
  • 1 na konce narezan krompir
  • 1 na kocke narezan korenček
  • 100 g na četrtine narezanih svežih šampinjonov
  • 50 g ječmenove kaše
  • 2 čž origana
  • 2 čž drobnjaka ali peteršilja
  • 1 čž kaper
  • 3 žlice temnih razkoščičenih oliv
  • 0,5 dl olivnega olja
  • sol in poper po okusu

 

Postopek

  • na olivcu popraži čebulo, nato dodaj česen in minuto za tem še lignje
  • prelij z mezgo in vodo in kuhaj, da zavre
  • nato dodaj vse ostale sestavine in kuhaj 20 minut
  • soli in popraj po okusu