Ljubljanske mlekarne so na trg lansirale največjega člana grških tipov jogurtov Mu Athentikos naravni v kilogramskem pakiranju. Skupaj smo pripravili nekaj odličnih receptov, ki jih želimo deliti z vami.

Grški tip jogurta se je izkazal idealen za pripravo zajtrkov, polivk, sladic in ostalih okusnih jedi. Upam, da vam bodo recepti všeč in bo vaša družina uživala v okusih.

Spodaj najdete šest receptov, pri katerih je glavna zvezda grški tip jogurta. Od pite, sladoledov, zeliščnih polivk pa vse do preprostih in hitro pripravljenih sladic.

Uživajte 🙂

Porova pita z grškim tipom jogurta MU Athentikos in sezamom

 

Porova pita z grškim tipom jogurta MU Athentikos in sezamom

Sestavine:

  • 4 žlice olivnega olja
  • 450 g pora
  • 2 jajci
  • 300 g grškega tipa jogurta MU Athentikos
  • 90 g feta sira
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke popra
  • 300 g vlečenega testa
  • Sezamova semena
  • Rumenjak za premaz

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in namastimo globok okrogli pekač s premerom 20 cm.
  2. Por na drobno sesekljamo in ga v ponvi z malo olivnega olja, pražimo 7 minut.
  3. V skledi zmešamo 2 jajci, 300 g grškega tipa jogurta MU Athentikos, 90 g nadrobljenega feta sira, ½ žličke soli, ½ žličke popra in dodamo še ohlajen prepražen por.
  4. Pekač prekrijemo s 7 listi vlečenega testa. Plasti vmes namastimo z oljem.
  5. Nato dodamo nadev in zavihamo robove vlečenega testa v debel rob.
  6. Rob pite premažemo z rumenjakom in čez posujemo sezam.
  7. Pito pečemo 40 minut.

Sladoled z grškim tipom jogurta MU Athentikos, banano in arašidovim maslom

 

Sladoled z grškim tipom jogurta MU Athentikos, banano in arašidovim maslom

Sestavine:

  • 250 g grškega tipa jogurta MU Athentikos
  • 3 zamrznjene banane
  • 80 g arašidovega masla
  • 40 g medu
  • 50 g čokoladnih koščkov

Priprava:

  1. V blenderju zmešamo 250 g grškega tipa jogurta MU Athentikos, 3 zamrznjene banane, 80 g arašidovega masla in 40 g medu.
  2. Mešanico za sladoled prelijemo v široko in plitvo posodo, pokrijemo s folijo za živila ter vse skupaj postavimo v zamrzovalnik za 30 minut.
  3. Nato sladoled premešamo, dodamo 50 g čokoladnih koščkov in pustimo v zamrzovalniku še 30 minut.
  4. Sladoled postrežemo skupaj s stepeno sladko smetano.

Buda skleda z zeliščno polivko z grškim tipom jogurta MU Athentikos

 

Buda skleda z zeliščno polivko

Sestavine:

  • 280 g grškega tipa jogurta MU Athentikos
  • 1 strok naribanega česna
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke soli
  • 20 g svežih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak, pehtran)

Priprava:

  1. V blender dodamo 100 g grškega tipa jogurta MU Athentikos, nariban strok česna, ½ žličke soli, ½ žličke popra in 20 g svežih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak in pehtran).
  2. Vse sestavine zmešamo do gladke teksture.
  3. Nato k zeleni polivki primešamo še 180 g grškega tipa jogurta MU Athentikos, za bolj gost in kremen poliv.
  4. Poliv v hladilniku zdrži 4-5 dni. Lahko ga uporabimo za solate in omake.

Zajtrk skleda z mangom, banano in grškim tipom jogurta MU Athentikos

 

Zajtrk skleda z mangom in banano

Sestavine:

  • 2 banani
  • 1 mango
  • 500 g grškega tipa jogurta MU Athentikos
  • 1 žlica medu
  • Ovseni kosmiči

Priprava:

  1. V blender dodamo 500 g grškega tipa jogurta MU Athentikos, eno banano, ½  manga in žlico medu.
  2. Zmešamo do gladkega in vlijemo v dve skledi.
  3. Čez potresemo še kosmiče, na kocke narezan mango in banano.
  4. Postrežemo dobro ohlajeno.

Zloženka z grškim tipom jogurta MU Athentikos in višnjami

 

Zloženka z grškim tipom jogurta MU Athentikos in višnjami

Sestavine:

  • 120 ml sladke smetane
  • 250 g grškega tipa jogurta MU Athentikos
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • 80 g keksev
  • 8 žlic vloženih višenj

Priprava:

  1. Stepemo 120 ml sladke smetane in jo zmešamo skupaj z 250 g grškega tipa jogurta MU Athentikos ter žlico vanilijevega sladkorja.
  2. V dva kozarca dodamo drobljene kekse, čez plast jogurtove kreme in na koncu vložene višnje.
  3. Ohladimo in postrežemo.

Krompirjeva solata z grškim tipom jogurta MU Athentikos

 

Krompirjeva solata z grškim tipom jogurta MU Athentikos

Sestavine:

  • 700 g krompirja
  • 350 g jogurta grškega tipa
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlička soli
  • ½ žličke črnega popra

Priprava:

  1. Skuhamo 700 g krompirja, nato ga olupimo in narežemo na večje kose.
  2. Krompir prestavimo v skledo in mu dodamo 350 g grškega tipa jogurta MU Athentikos, 2 žlici limoninega soka, šop svežega peteršilja, 1 žličko soli in ½ žličke popra.
  3. Premešamo in postrežemo dobro ohlajeno.

Dober tek!