CIA je med metodami »stimulacije« zapornikov uporabljala tudi glasbo. Te zanima, kateri so bili najbolj učinkoviti?

Glasba je lahko užitek ali mučenje. Vsak lahko izstreli nekaj primerov glasbe, ob kateri naravnost trpi. Zame je jasno. Ne prebavljam Modrijanov in narodnozabavne glasbe, ob glasbi Danijele se mi para črevesni trakt, Justin Bieber pa zna sprožiti posebne občutke, ki niso za na blog.

Odlična varnostna agencija CIA zagotovo obvlada svoje metode zasliševanja saj je imela ogromno priložnosti za njihovo preizkušanje in izboljšave. Med bolj prijaznimi, poleg waterboardinga, je mučenje z glasbo. CIA je v svojo glasbeno zbirko mučenja uvrstila glasbo izvajalcev Metallica, AC/DC, Bruca Springsteena, Christine Aguilere, Britney Spears, Eminema in Rage Against the Machine.

Zaporniki so bili zaprti v temni celici, brez stika z zunanjim svetom, izbrana glasba pa se jim je predvajala neprekinjeno. Seveda so bili deležni tudi ostalih metod zasliševanja. Eden izmed zapornikov je izjavil »CIA nas je obdelovala dan in noč, mnogi so izgubili pamet. Lahko sem slišal ljudi, ki so z glavo udarjali ob zidove in vrata ter kričali.«

Glasbe v procesu zasliševanja niso uporabljali le pri CIA. Zaradi učinkovitosti se v paketu z ostalimi metodami zagotovo uporablja še danes, konec koncev sodi v nabor zasliševalnih tehnik, ki se v mnogih delih sveta legalno ali ilegalno uporabljajo že desetletja. Z njimi se v procesu izobraževanja seznanijo tudi nekateri pripadniki vojske in obveščevalne skupnosti, ki bi lahko bili med delom zajeti in izpostavljeni zasliševanju nasprotne strani.

https://www.youtube.com/watch?v=5P-10vTfyFg

Priljubljene »metode« zasliševanja

Waterboarding

Hipotermija – izpostavljenost nizkim temperaturam, polivanje golega telesa z ledeno vodo.

Stresne poze – prisiljeno stanje na mestu z omejenim gibanjem, povzroči izrazite bolečine v mišicah.

Udarci v telo in obraz – uporabi se dlan, ploski udarec po telesu. Prednost: manjše tveganje poškodb zapornika kot pri udarcih s pestjo. Po izpustitvi zapornika ni dokazov o fizičnih poškodbah.

Odtujitev čutov – zapornik se ne zaveda lokacije, časa, izpostavljen je nadležnim zvočnim in svetlobnim učinkom.

Tvoja ocena šteje