Bil je prijeten ponedeljek. Pot v Prekmurje je bila čudovita in v dobri uri sem že parkiral pred hotelom Livada Prestige v Moravskih toplicah. Namen: pripraviti gibanico in spoznati prekmurske dobrote skupaj z avstrijsko kulinarično blogerko Catrin.

Gibanice nisem pred tem pripravil nikoli. Zdela se mi je zahtevna, z veliko sestavinami in za povrhu sem jo še najraje kar kupil že pripravljeno. No, tokrat je bil izziv jasen. Chef Danilo Kozar bo mentor in sodnik, midva s Catrin pa vajenca. Vse naj bi spremljala snemalna ekipa in tako trajno zabeležila vse poskuse, da nastane nekaj užitnega.

Trajalo je celo popoldne, a nastalo je nekaj dobrega in okusnega. Tudi gibanica je uspela. In kdo je zmagal? Vsi!Zgodbe Prekmurja s Simonom in Catrin

Zgodbe Prekmurja s Simonom in Catrin


Pripravi svojo Prekmursko gibanico

Sedaj pa še nekaj o gibanici. Prekmurska gibanica je posebnost med sladicami, ki jo uvrščamo med slovenske nacionalne kulinarične dobrote. Ponaša se z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Ta stara prekmurska praznična in obredna jed je dobila ime po besedi guba (güba) in se je v pokrajini ob Muri uveljavljala že v zelo starih časih.

Lastna receptura, kakor tudi tehnologija izdelave vodita do videza rezine prekmurske gibanice, ki je svojevrsten, k čemer nedvomno prispeva zaporedje bogatih nadevov, ki s svojo barvitostjo dajejo izdelku pravo mikavnost in dopadljivost. Prekmursko gibanico odlikuje bogat razpon vonjev in okusov ter prijetne zaznave v ustih, ki dajejo občutek nežnosti, sočnosti in polnosti.

Za pripravo prekmurske gibanice, ki ustreza modelu za pečenje (pravokotni pekač, dimenzij 40 x 35 cm, ali okrogla lončena posoda z zgornjim premerom 30 do 35 cm in višino 7 do 9 cm) potrebujemo: krhko testo,vlečeno testo, nadeve (makov, skutni, orehov in jabolčni) in polive (smetanov in maščobni).

Celoten recept najdeš TUKAJ.

Tvoja ocena šteje