V bližini Celja in Laškega, sredi neokrenjene narave, na več kot 600 metrih nad morjem, se skriva posestvo Na Škaluc.

Na osnovi izpred več kot sto let, je dve leti vzpostavljena sveža in avtentična turistična butična ponudba. Družina Hrastelj je posestvo, ki se nahaja na vrhu griča in nudi razgled vse do luči Zagreba, obnovila s prefinjenim občutkom za tradicijo.

Ponudba

Nudijo dva apartmaja in hiško na drevesu, podeželski wellness z velikim jacuzzijem pod zvezdami in veliko savno, ki je ne poganja elektrika temveč drva.

Njihovi gostje so predvsem iz tujine, iz več kot 20 držav so že prišli in pogosto Na Škaluc izberejo kot centralno točko, od kjer nato raziskujejo Slovenijo. Zakaj? Zaradi zasebnosti, pristnega stika z domačimi, narave in živali. Tukaj imaš mir, hkrati pa okolica nudi dovolj priložnosti za bolj aktivne.

Cesta turistu pokaže, da je v Sloveniji

Na Škaluc se nahaja sredi trikotnika med Laškim, Celjem in Šentjurjem pri Celju. Z južne strani države tja prispeš preko Laškega, ostali pa avtocesto A1 zapustijo na izvozu Dramlje in se nato odpravijo na romanje proti Šentjurju in posestvu. Žal je cesta iz obeh smeri dober pokazatelj slovenske prometne politike. Je pa asfaltirana. Vsaj nekaj. K sreči je pot kratka, nekje slabe pol ure po podeželskih cestah.

Urejenost in prijaznost

Ko prideš do posestva je jasno, da je urejeno. Izvoz s ceste je označen. Parkirišče veliko, urejeno. Okolica vzdrževana. Sledi pozdrav domačih in predstavitev posestva in vsega, kar gosta čaka. Nato imaš mir zase in uživaš. Če si ljubitelj živali imajo na posestvu tudi konje, muflona, gosi in še kaj. Sicer pa velika zelenica vabi na sončenje na ležalnikih, gugalnici ali na veliki gugalni postelji. Za otroke pa je takoj zraven urejeno igrišče. Ker je v 21. stoletju fino biti povezan, je na voljo tudi delujoč WiFi z osnovno hitrostjo, ki pa zadošča za večino potreb.

Sobe so čiste, vzdrževane, opremljene rustikalno, skladno z okolico, kjer se posestvo nahaja. Postelja je fina, ne škripa, je velika in udobna. To poudarjam ker žal prepogosto naletim na slaba ležišča in se čudim, zakaj lastniki destinacij ne poskrbijo za zelo pomemben element izkušnje gostov.

Kulinarika

Je osnovna. Domači ti postrežejo tisto, kar verjetno tudi sami jedo. Tukaj ni a la carte menija. Ni prostora za luksuz. Se pa naješ in to povsem solidno. Predvsem pa uporabljajo lokalno pridelano. Med, marmelado, sokove, zelenjavo in še kaj. Verjamem tudi, da se lahko gost s posebnimi potrebami dogovori za marsikaj. Tudi vsi, ki imajo alergije in intolerance bodo našli skupni jezik. Še nekaj. Imajo solidno kavo. V točilnici je Illyjeva.

Wellness

Lušten je. V svoji leseni hiški. V njej je prostorna savna s pečjo na drva. Prostora je dovolj tudi za večje družbe. Ob hiški je jacuzzi za 4 ljudi. Brezhibno delujoč, z dovolj globoko vodo in veliko prostora. Dodana vrednost je pogled v nebo, med zvezde ali okoli sebe. S treh strani namreč opazuješ okolico, ki je vredna pozornosti, saj si na vrhu hriba. Znotraj hiše je tudi prostor za počitek ob čaju.

4/5

Podelil jim bom drugo najvišjo oceno. Priporočam jih parom. Zanje bo najboljša izbira hiša v drevesni krošnji. Tam imajo popolno zasebnost, stik z naravo in izkušnjo, ki je ne bodo pozabili.

Druga možnost sta apartmaja. Velika tudi za večje družine, brez problema se vanje namesti tudi 5 ali celo 6 ljudi. So v dveh nadstropjih, zgoraj spalnice, balkon, manjši WC, spodaj dnevni prostor z jedilnim kotom in TV ter kopalnico. Pred vhodom v apartma je večja pokrita terasa, za njim je prostor za druženje ob velikem grilu, 5 metrov od apartmaja pa tudi točilnica, kjer se lahko gost preda debati ob dobri kapljici.

Lokacija je primerna tudi za ljudi, ki ne marajo masovnega turizma in na dopustu želijo svoj mir in zasebnost. Slednja je zagotovljena.

Kaj bi lahko še izboljšali? Morda pospešili internet, ki bi lahko bil hitrejši in bi pokrival celotno posestvo. Za odtenek lahko nadgradijo tudi kulinariko, tukaj jim je lahko dober zgled Sončna hiša v Banovcih, ki je prav tako butična destinacija. Ali pa še kdo, ki orje ponudbo butičnega turizma v Sloveniji. Vesel bi bil tudi izposoje koles, morda kakšnega skuterja za raziskovanje okoliških cest in prodaje lokalnih spominkov ter izdelkov njihove in okoliških kmetij. Večina gostov je tujcev. To znajo dobro unovčiti v bližnjem Jelenovem grebenu, ki prav tako igra na rustikalno noto, a ima zelo razvito ponudbo lokalnih izdelkov, ki so gostu na voljo.

Seveda pa so vse to priložnosti in Na Škaluc vsako leto dodajo kaj novega. Splača se jih obiskati za dan ali dva.

Več o ponudbi TUKAJ.

Tvoja ocena šteje