Vegeta je ime, ki ga poznamo praktično vsi. Namesto s to začimbno mešanico lahko začinimo z začimbami ali pa uporabimo katero izmed alternativ.

 

Biogetta ni Vegeta, a ji je podobna

Prva, ki sem jo preizkusil, je Biogetta. Slovenski izdelek, sol iz piranskih solin, začimbe prispevajo slovenski pridelovalci. Vse eko, vse bio.

Biogetta je dejansko lahko alternativa klasične začimbe Vegeta. Mnogim začimbnim mešanicam to ne uspe, imajo drugačen okus in če jih prehitro zadegamo v jed in pričakujemo »vegeta okus« bomo razočarani.

Biogetta s tem nima težav. Z njo sem zlahka nadomestil Vegeto in jušne kocke. Zelo uporabna je tudi kot zelenjavna jušna osnova in dodatek rižoti.

Naturetinemu Chilliju con carne je recimo temeljito izboljšala okus, postal je bolj živ, izrazit. Opozarjam pa, da vsebuje 45% soli, zato jo je treba dodati premišljeno, da jed ni preslana.

 

Pol soli, pol zelenjave, vse iz Slovenije

Kaj je še skrito v Biogetti? Rdeče korenje, rumeno korenje, pastinak, peteršilj, por, gomolj zelene. Vse pridelano in ročno polnjeno v Sloveniji. Konzervans je kar sol, ne vsebuje pa ojačevalcev okusa.

Kupimo jo lahko v Sparu, Mercatorju, E.Leclercu in v mnogih drugih prodajalnah. Še nekaj. Cena 330 g posodice je malce čez 5 evrov. To je sicer za odtenek dražje od Vegete, ampak velja upoštevati delež zelenjave, ki je v Biogetti (več kot polovica), v Vegeti je slednje občutno manj (15,5%). Na ceno pa vpliva tudi dejstvo, da je uporabljena premium ročno nabrana slovenska sol ter bio zelenjava.

Biogetta-1
Tvoja ocena šteje