Žar sezona je tu in z njo veliko peke na prostem. Ribe so na žaru izredno priljubljene in najbolj okusne, ko so še sveže. Zato bodite pozorni pri nakupu. Predlagam, da se filiranja lotite kar sami. Je resnično zelo preprosto.

Kako enostavno sfilirati ribo?

  1. Najprej preveri, če je riba sveža. Sveža riba ima bistre oči, rožnate škrge, nima neprijetnega vonja po ribah, koža je bleščeča, meso pa kompaktno in elastično.
  2. Ribo očisti (ne pozabi odstraniti luske), posuši in postavi na rezalno desko.
  3. Z ostrim nožem sprva zareži pri škrgah in repu, nato pa zareži tik ob hrbtenici in po dolžini ribe drsaj z nožem dokler meso ne odstopi od kosti.
  4. Tanjše dele fileja poreži sicer se riba lahko neenakomerno zapeče.
  5. Glavo, kosti in ostanke mesa shrani in uporabi za pripravo ribje juhe, fonda ali omak.

Nastalo v sodelovanju z Mercator Slovenija.