Laški grad je čarobna destinacija, ki v sebi skriva eno izmed slovenskih kulinaričnih presenečenj, restavracijo Pavus z ekipo chefa Marka Pavčnika.

Po mnenju mnogih je Pavus med 10 najboljših slovenskih restavracij. Odlikuje ga inovativen pristop k meniju, dobra vinska spremljava, zelo natančno in profesionalno osebje, svoje pa doda še okolje in prostor gradu Laško.

Pavus sem obiskal in se prepustil degustacijskemu meniju chefa Marka Pavčnika. Pozdrav iz kuhinje in 5 hodov. Spremstvo izbranega vina po nasvetu sommelierja.

Vse jedi si lahko ogledate v galeriji. Težko jih je postaviti v kontekst saj so dokaj inovativne, sveže in izjemne. Pod črto velja, da so vse zelo dobre.

Pozdrav iz kuhinje

Pozdrav iz kuhinje

Po pozdravu iz kuhinje je na mizo najprej prišla hladna predjed. Račja prsa in račja jetra, lešnikov pire in drobtine, krema malin in rdeče pese ter dehidrirane maline s pesino peno. Hladna predjed je takoj potrdila, kaj sledi in postavila visoka pričakovanja, ki so bila kasneje več kot izpolnjena.

Račja prsa in račja jetra, lešnikov pire in drobtine, krema malin in rdeče pese ter dehidrirane maline s pesino peno.

Račja prsa in račja jetra, lešnikov pire in drobtine, krema malin in rdeče pese ter dehidrirane maline s pesino peno.

Juha je bila nekaj posebnega. Čebula na štiri načine, od ocvrte pa do tiste, ki se je 30 ur kuhala v piščančji jušni osnovi. Zraven poširano jajce in strežba, kjer se juha »zgodi« pred tabo na mizi, ko jo prelijejo preko skrbno sestavljenega krožnika.

Pavus-3

Topla predjed. Škampovi ravioli, surovi škampi v maku, pastinakov pire, mladi bob in rakova omaka. Božansko, usklajeno, dobro vsako zase in skupaj.

Pavus-4

[sam_ad id=”4″ codes=”true”]

Glavna jed. V pivovi omaki se je namakal volovski ramstek, zraven pire buče in slanine ter slivov chutney in štruklji s pregreto smetano. Ramstek je bil fino dimljen in natančno pripravljen po naročilu.

Pavus-5

Sladica je bila umetnina iz štirih vrst piva. Bela čokoladna pena s pivom Club. Sorbet iz temne čokolade in piva Dark. Temna čokoladna pena s pivom ter polnjena pralina s pivom Special. Vse iz laške pivovarne. Sladica izrazitega okusa, morda celo malce težka, a vredna vsakega grižljaja v spremstvu primernega vina.

Pavus-6

Nisem pristaš dolgih opisov restavracij. V tem primeru bo najbolje, da si vzamete čas in obiščete Pavus ob primerni priložnosti. Saj se vedno najde kakšna, kajne? Cene so več kot ugodne. 5 hodni chefov meni vrednotijo 40 evrov. Preračunajte, kaj bi za ta denar dobili v kakšni bolj razvpiti ljubljanski restavraciji. Nato poglejte fotogalerijo in razmislite, če je tista slaba ura vožnje iz Ljubljane do Laškega vredna izjemne izkušnje po izjemno ugodni ceni.

 

 

Tvoja ocena šteje