Piškoti in mleko pita

Piškoti in mleko pita

Piškoti in mleko pita je resnično nekaj posebnega. Kot bi vzeli piškot s koščki temne čokolade in ga namočili v mleko. Seveda v obliki pite.

Piškoti in mleko pita

Piškoti in mleko pita je ideja, o kateri sem razmišljal že nekaj časa. Čarobna kombinacija tekstur in okusov, ki vedno prikliče prijetne spomine se je tokrat znašla v piti. Razmišljam pa tudi že o drugih kombinacijah.

Za testo priporočam, da uporabite namenske kapljice temne čokolade za peko piškotov, saj se ti ne stopijo med peko. Dobra alternativa bo tudi temna čokolada z vsaj 60-70 % kakavovim deležom.

V sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 8 kosov / Čas priprave: 4 ure / Zahtevnost: 2 od 5 

Sestavine za krhko piškotno testo:

  • 110 g masla
  • 90 g sladkorja v prahu
  • jajce
  • 230 g moke
  • ½ žličke soli
  • 90 g čokoladnih kapljic

Sestavine za mlečno kremo:

  • 250 g rikote
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 250 ml sladke smetane
  • 3 lističi želatine (5 g)

Sestavine za slano masleno karamelo:

  • 20 g medu
  • 120 g sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 90 ml sladke smetane
  • 70 g masla sobne temperature

Priprava piškotnega krhkega testa:

  1. V skledo mešalnika damo maslo sobne temperature in sladkor v prahu. Uporabimo lopatasti nastavek in stepamo 2-3 minute pri višji hitrosti, da dobimo svetlo, kremasto maso.
  2. Dodamo jajce in vanilijev ekstrakt ter ju vmešamo v maso.
  3. Dodamo moko in sol. Mešamo le toliko časa, da dobimo povezano testo.
  4. Dodamo čokoladne kapljice in premešamo.
  5. Testo oblikujemo v ploščati disk, ga zavijemo v folijo za živila in ga postavimo v hladilnik za 30-60 minut.
  6. Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo pekač za pite (25 cm).
  7. Ohlajeno testo položimo na papir za peko in ga razvaljamo na 3-4 mm debeline. Testo razvaljamo v obliki kroga in v širšem premeru kot je naš pekač.
  8. Razvaljano testo skupaj s papirjem za peko položimo čez pekač. Odlepimo papir za peko in poravnamo testo. S prsti pritisnemo testo ob dno in stranice pekača. Višek testa odrežemo in ga shranimo za kasneje.
  9. Dno testa prepikamo z vilicami in ga postavimo v zamrzovalnik za 15 minut.
  10. Testo za pito pečemo 20-25 minut na sredini in brez ventilacije.
  11. Pečeno testo popolnoma ohladimo in vmes pripravimo mlečno kremo.

Priprava mlečne kreme:

  1. V skodelico hladne vode damo 3 liste želatine in jih namakamo 10 minut.
  2. V večji skledi stepamo 150 ml sladke smetane do srednje čvrstih vrhov. Pustimo ob strani.
  3. V manjšem loncu zavremo 100 ml sladke smetane. Odstavimo z ognja in vmešamo 60 g sladkorja v prahu.
  4. Namočeno želatino dobro odcedimo in jo vmešamo v toplo smetano.
  5. V skledo damo ricotto in prilijemo smetano z želatino. Premešamo z lopatko ali metlico, do gladke in tekoče kreme.
  6. Sedaj v kremo vmešamo stepeno sladko smetano. Mešamo z nežnimi gibi in pazimo, da dobimo enotno zmešano kremo.
  7. Kremo vlijemo v ohlajeno pitino testo. Pokrijemo s folijo za živila in prestavimo pito v hladilnik za vsaj 3-4 ure ali čez noč.

Priprava slane maslene karamele:

  1. Lonec ali ponev z debelim dnom segrejemo nato vlijemo med in dodamo ⅓ sladkorja.
  2. Premešamo in počasi segrevamo, da se sladkor stopi in nastane svetla karamela.
  3. Nato postopoma dodajamo preostali sladkor in med segrevanjem občasno premešamo.
  4. Karamelo kuhamo približno 10 minut, da dobi jantarjevo barvo.
  5. Dodamo sol in počasi prilijemo sladko smetano. Med vlivanjem smetane neprestano mešamo.
  6. Karamelo odstavimo z ognja in postopoma primešamo na kocke narezano maslo.
  7. Karamelo previdno prelijemo v plitek pekač in jo pustimo ob strani, da se popolnoma ohladi.
  8. Karamelo prestavimo v vrečko za brizganje in z njo prekrijemo površino pite.
Piškoti in mleko pita

Nasveti:

Ostanke krhkega testa s koščki čokolade lahko uporabimo za pripravo mini piškotov, ti so pa kot nalašč za dodatno dekoracijo pite ali hiter prigrizek.

Pita odlično deluje tudi prelita s topljeno čokolado, namesto slane karamele.

Poskusite tudi čupavo torto ali presno avokadovo torto s hruškami.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi