Polenta je zelo vsestranska jed. Tokrat jo pripravimo kot finger food skupaj s parmezanom, humusom, svežo baziliko in redukcijo balzamičnega kisa. Za piko na i lahko dodaš še rezino dimljenega lososa.

Sestavine:

  • 200 g instant koruznega zdroba
  • 550 ml vode
  • 150 g ribanega parmezana
  • sol
  • hummus ali zelenjavni namaz
  • sveža bazilika
  • balzamični kis
  • olivno olje

Priprava:

  1. vodo zavri, dodaj žličko soli in vmešaj koruzni zdrob
  2. zmanjšaj ogenj in premešaj, ko je polenta še tekoča dodaj še riban parmezan in mešaj dokler ni kuhana
  3. počakaj, da se malo ohladi, nato pa polento prestavi na plastično folijo
  4. polento oblikuj v štručko, jo v celoti zavij v folijo in pusti, da se popolnoma ohladi (mora biti trda, da jo lahko režeš na rezine)
  5. tako pripravljena štruca polente lahko v hladilniku počaka tudi par dni
  6. vmes, ko se polenta hladi pripravi redukcijo balzamičnega kisa
  7. par žlic balzamičnega kisa segrevaj v ponvi, da se zgosti in ga odstavi za kasneje
  8. štruco polente nareži na centimeter debele rezine in jih na obeh straneh popraži v ponvi na olivnem olju
  9. na krožnik daj sprva malce balzamične redukcije, nanjo položi rezino polente, dodaj žličnik humusa ali zelejavnega namaza in okrasi še z listom sveže bazilike

Dober tek!