Če kupiš pripravljene jedi in sestavine, prihraniš čas. So pa pogosto dražje, kot da skuhaš vse sam. Življenje je sestavljeno iz kompromisov in ta je eden tistih, o katerih redko razmišljamo.

Trikotnik zdravje – čas – denar

Želimo jesti kakovostno. Zdravo. Okusno. Hrano, ki jo pripravimo čisto sami. Pripravimo domače testenine, zamesimo in spečemo svoj kruh, tortilje, zmeljimo drobtine in še veliko več…. Naredimo svoj kečap, majonezo, prelive in omakce. Izhajamo iz najbolj osnovnih živil, vložimo čas, znanje, trud in pripravimo izvrstno hrano za relativno malo denarja.

Prednosti?

  1. Prihranek denarja – osnovna živila so relativno poceni.
  2. Veš, kaj ješ – ker pripraviš vse sam, veš, kaj je v vsakem živilu.
  3. Okus – a le, če obvladaš kuhanje.

Slabosti?

  1. Potrebuješ veliko časa
  2. Veliko kulinaričnih veščin

 

Ideali so pogosto le v glavah

Zgornji scenarij se bere sanjsko. Morda zato, ker ga srečamo le v sanjah in redko v domačih kuhinjah. Koliko ljudi ima voljo in čas vse skuhati doma? Pa znanje? Si med njimi? Potem ti čestitam, res.

Menim, da se nas večina zateka k kompromisom. Čas je zagotovo dobrina, ki je presneto omejena in ko si med tednom soočen z njegovim pomanjkanjem, odločitev ni težka. Sprejmeš kompromis. Morda kupiš kakšno pripravljeno sestavino ali del obroka in tako prihraniš nekaj časa. Puristi te prepričujejo, da so domači špageti čisto nekaj drugega kot Barilla ali Mlinotestovi, ampak še vedno je bolje imeti na mizi »trgovinske« kot nič, če za domače ni časa. In še vedno je bolje jesti kosilo ob petih, kot cmariti jedi do osmih zvečer in dotlej vegetirati ob čipsu.

Črno beli scenariji

Priznam, nisem pristaš črno-bele logike. Takšne, kjer nam pametujejo, da kupljeno ni okey. Da je najbolje samo in zgolj domače, doma pripravljeno »iz nule«. Ne, rad imam zdravo pamet in odtenke sive. Tam se skriva t.i. »best effort« dosežek: kako spraviti na mizo okusen obrok, ki ne sprazni denarnice, je na mizi pravi čas in spoštuje to, da časa nimaš na pretek. Pa četudi to kdaj pomeni, da kupiš nekaj v toploteki oziroma konzerviranega ter hrano doma zgolj pogreješ ter postrežeš. Pa kaj? Izbira med tem, da si lačen ali ješ nekaj približno kakovostnega verjetno ni težka, kajne?

Pestrost

Svetujem uporabo zdrave pameti. Če ideal ni dosegljiv, se potrudi približati slednjemu. Ampak še vedno je bolje nekaj povprečnega, kot nič. To pa ne pomeni, da si tedaj, ko je čas, ne privoščiš kakšnega konkretnega kulinaričnega ustvarjanja. Zna biti okusno, zabavno in takšne reči imajo lepo lastnost, da lahko temeljito povežejo družino ob skupnem ustvarjanju ter nato uživanju za polno mizo.

 

Dober tek!